Премиерът Борисов ще участва в редовното заседание на Европейския съвет

Прочетена: 21

Премиерът Бойко Борисов ще участва в редовното заседание на Европейския съвет в Брюксел днес и утре. Основните теми, които ще обсъдят лидерите на държавите от Европейския съюз, са „Сигурност и отбрана“ и „Социално измерение, образование и култура“. Европейският съвет ще заседава и във формата по чл. 50, за да направи преглед на актуалното състояние на преговорите за оттегляне на Обединеното кралство от ЕС.
Очаква се също на специална церемония по подписването лидерите на Европейския съюз да отбележат началото на ключовия пакт за засилване на военното сътрудничество. На вечеря в четвъртък европейските ръководители, заедно с Великобритания, ще обсъдят реформирането на системата за предоставяне на убежище и по-конкретно задължителните квоти за бежанците.Лидерите на ЕС ще обсъдят как да ограничат още повече имиграцията, но са разделени по въпроса какво да правят с бежанците, които все пак ще стигнат до Европа, пише „Ройтерс“. Председателят на Европейския съвет Доналнд Туск предложи да се създаде нов финансов инструмент в многогодишния бюджет на блока от 2021 г., за да „спре нелегалната миграция“.Въпросът какво да се прави с бежанците, които са успели да стигнат до ЕС, разделя държавите членки, също както преди две години в разгара на мигрантската криза.Италия, Гърция, както и богати дестинации за бежанците като Германия, искат всички държави членки да са задължени да приемат определен брой търсещи убежище.Няколко източни страни обаче отказват задължителните квоти, защото според тях мюсюлманските бежанци ще подкопаят националния им суверенитет и сигурността. Вместо това те искат да помагат с пари, екипировка и персонал за контролиране на европейските граници.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 14.12.2017. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.