Наследяваме 120 досиета от Естония

Прочетена: 87

Българското председателство се очаква да наследи от Естонското около 120 открити досиета на различен етап, каза министърът за Българското председателство Лиляна Павлова пред парламентарната Комисия по европейски въпроси и контрол на европейските фондове (КЕВКЕФ). България се ангажира да работи за постигане на максимален напредък по тях и по тези, които предстои да бъдат разгледани по време на Българското председателство – около 20 нови предложения се очаква да предложи Европейската комисия, отбеляза тя.

Днес на последното за годината заседание на комисията по европейски въпроси министър Павлова отчете подробно изпълнението на мерките по подготовката и провеждането на Българското председателство на Съвета на ЕС.

„На базата на това, което чухме, може да сме спокойни за началото на Българското председателство“, каза председателят на Комисията по европейски въпроси Кристиан Вигенин след изслушването на министър Павлова. „Ние знаем колко комплексна работа трябваше да се извърши от правителството и от министерството и забавянето беше наваксано“, отчете той и потвърди необходимостта доброто сътрудничеството между институциите да продължи. От името на комисията той подари на министър Павлова фенерче и уоки-токи с пожеланието да не губи пътя и добрата комуникация.

Министър Павлова благодари за доброто сътрудничество с народните представители и най-вече с председателя и членовете на КЕВКЕФ през последните 6 месеца, което е допринесло за успешната подготовка на Председателството. Подкрепата е важна, защото показва, че сме единни и никой няма да дели България на парламенти и правителство и трябва заедно да я представим достойно, подчерта и министър Павлова.

Напълно сме готови за председателството – политически и организационно. Изпълнили сме всички 57 мерки, заложени в Плана за подготовка, отчете тя. Министърът подчерта, че за оформянето на финалната програма с приоритетите са проведени над 210 срещи и дискусии в цялата страна, одобрен е и финалният вариант на календар на събитията, които ще бъдат проведени у нас през следващите шест месеца.

Пуснали сме сайта и акредитационната система, проведени са всички обществените поръчки, отчете министър Павлова. Проведени са конкурси за доброволци и стажанти, сключени са споразумение за партньорство с 12 организации, имаме и над 30 договора с български производители за дарение.

Сградите на председателството са готови да посрещнат делегатите, системите за сигурност са тествани, залите за председателството са оборудвани по всички стандарти на Генералния секретариат на Съвета, международният пресцентър е готов да посрещне журналистите, студиото на БНТ е оборудване с най-модерна HD техника за излъчване, предвиден е он-лайн стрийминг от събитията, съобщи още на депутатите Лиляна Павлова. Тя уточни за тях, че три официални клипа по три минути и петнайсет от по трийсет секунди ще представят страната ни и приоритетите на председателството. Информационната кампания на министерството и на Столична община като град-домакин започнаха, предстои и брандирането на основните гради, допълни министърът. За съпътстващата културната програма отговаря Министерството на културата, като е ясно, че планираните събития са 55 на брой за 1.6 млн. лева, отбеляза тя.

В отговорна въпрос министър Павлова каза, че разходите по подготовката, сред които и тези за ремонт на сгради, са в рамките на отпуснатите с постановленията на правителството и не повече от предвидените 140 милиона лева.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 21.12.2017. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: