Новини

Министър Димов ще търси финансиране за газ анализатори за КАТ в цялата страна

Министърът на околната среда и водите Нено Димов ще преговаря с Европейската комисия за възможността да се финансира осигуряването на газ анализатори за пунктовете на КАТ в цялата страна. Това съобщи министърът днес в базата на Столичния КАТ, където заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова и началника на Столичната „Пътна полиция“ комисар Тенчо Тенев беше представена новата техника. Столичната община закупи и предостави седем нови газ анализатора за измерване на отработените газове на автомобилите при извършване на регистрация и текущ контрол на Отдел „Пътна полиция“ при СДВР.

„Това е една от първите крачки в посока на подобряване качеството на атмосферния въздух. Но тъй като само в София няма да е достатъчно, трябва да осигурим газ анализатори и в другите 27 от общо 28-те пункта в страната“, каза министър Димов. Той поясни, че в момента по Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г. (ОПОС) не е допустимо финансиране на подобен тип дейност. Затова министърът ще преговаря с ЕК да одобри  МВР като бенефициент по проект, по който да се закупи техника за всички пунктове на КАТ. Според министър Димов е възможно този проект да се осъществи до края на тази или началото на следващата година.

„По този начин ще се преборим с един от двата големи източника на замърсяване на въздуха – пътния трафик, другият е битовото отопление“, каза още Нено Димов. Той насърчи усилията на Столичната община в мерките за подобряване на чистотата на въздуха и заяви, че ще бъде засилен също контролът в пунктовете за технически преглед, в автосервизите и по пътищата.

Кметът Йорданка Фандъкова посочи, че решението на Столичната община и СДВР за съвместната инициатива за закупуване на газ анализатори е взето с цел да не се допускат в движение автомобили, които не отговарят на изискванията и замърсяват въздуха. Стойността на уредите е около 70 хил. лв. Комисар Тенчо Тенев съобщи, че ако при автомобил се установят стойности на отработените газове над допустимите, няма да бъде регистриран, а при проверка по улиците в София - ще бъде спиран от движение.