На 15 януари ще е първото пленарно заседание на ЕП

Ще бъдат представени приоритетите по време на Българското председателство

Прочетена: 21

На 15 януари ще е първото заседание на Европейския парламент за годината. Сесията ще се проведе в Страсбург до 18 януари. В началото й се очаква председателят на ЕП Антонио Таяни да представи основните приоритети на институцията през следващите месеци, а след него ще говорят и лидерите на групите. Ще бъде направен и отчет на свършеното от Естония по време на нейното председателство на Съвета на ЕС. Предвидено е да се разгледа и прилагането на макрорегионалните стратегии на ЕС.

Депутатите ще обсъдят темата за Брекзит и другите заключения от срещата на върха през декември и ще гласуват новия законодателен пакет за чиста енергия. Ще бъде проведен дебат с министър-председателя на Ирландия Лио Варадкар относно бъдещето на Европа. В проекта на дневен ред е предвидено и назначаване на двама членове на Сметната палата – Ева Линдстрьом и Тони Джеймс Мърфи. Планирано е да бъде разгледано и изпълнението на инициативата за младежка заетост в страните от ЕС.

В дневния ред е заложено представянето от България на приоритетите на страната начело на Съвета на ЕС.

Евродепутатите ни се надяват през следващите шест месеца страната ни да придвижи общи инициативи и да постигне напредък за Западните Балкани. Това съобщават от пресцентъра на ЕП.

Преди началото на шестмесечното ротационно председателство София обяви, че ще търси консенсус между държавите в ЕС по въпроси като миграцията и сигурността, ще работи за укрепване на конкурентоспособността на Европа и ще се стреми да засили близостта и солидарността в преговорите за бъдещия дългосрочен бюджет и селскостопанската политика.
„По време на това първо за България председателство на ЕС страната ни ще работи за запазването на европейското единство и насърчаването на сътрудничеството в ключови сфери от общ интерес“, е заявил Андрей Ковачев (ЕНП). Той също така е подчертал нуждата от подобряване на връзките със Западните Балкани.

„Брекзит несъмнено ще хвърли сянка върху председателството“, е коментирал Светослав Малинов (ЕНП).

„Само конкретни резултати по основни приоритети за гражданите могат да върнат доверието им в проекта обединена Европа“, е посочил Сергей Станишев (С&Д). Той е призовал за напредък по заявените от държавите в ЕС ангажименти за осигуряване на равни възможности, справедливи условия на труд и социална закрила. Станишев е заявил също така, че преговорите за новия дългосрочен бюджет на ЕС от 2021 г. не трябва да доведат до ограничения на средствата по политики, насочени към изравняване на стандартите в ЕС. Друго предизвикателство според него е реформирането на системата за даване на убежище в ЕС.

„Очаквам от председателството на Съвета да покажем отговорна позиция по най-важните въпроси – миграцията, защитата на външните граници и драстичното неравенство в доходите и стандарта на живот в Източна и Западна Европа“, е казал Ангел Джамбазки (ЕКР). Той е определил задачата пред България като тежка, защото ще трябва да се противопоставим на старите членки и да защитаваме равните си права с тях.

Филиз Хюсменова (АЛДЕ) е посочила, че Движението за права и свободи е настоявало за включването на въпроса за Западните Балкани в програмата на председателството. „Европа на консенсуса, Европа на конкурентоспособността и Европа на кохезията са теми, които отговарят на очакванията за съвместно справяне с общите предизвикателства и за укрепване на доверието в ЕС“, е подчертала тя.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 14.01.2018. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.