ЕK предлага реформа на ДДС

Прочетена: 76

Европейската комисия (EK) иска да предостави повече свобода на държавите членки да определят сами ставките на ДДС и да създават по-благоприятна данъчна среда за малките и средните предприятия. Предложенията са част от голяма общоевропейска ревизия на правилата за ДДС, която Еврокомисията започна миналата година, предаде БНТ.

Брюксел дава по-голяма свобода на държавите членки сами да определят на кои стоки и услуги да налагат по-ниски от стандартните ставки. В България стандартната ставка е 20%, намалената – 7, има и нулев ДДС.

Комисията предлага стандартната ставка да бъде поне 15%, да има две намалени ставки с размер между 5 и 15%, една – с размер между 0 и 5 и една нулева. Предвижда се и малките и средните предприятие да могат да се възползват от освобождаване от ДДС не само в собствената си страна, но и в останалите държави от ЕС, в които имат дейност.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 19.01.2018. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: