Министър Лиляна Павлова представи приоритетите на Българското председателство пред представители на парламентите в ЕС

Прочетена: 71

Министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова представи приоритетите и програмата на правителството през следващите шест месеца пред председателите на комисиите по европейски въпроси в парламентите на страните от Европейския съюз (КОСАК).

Днес в София се състои първата среща от парламентарното измерение на Българското председателство, в която участват председателите и представители на комисиите по европейки въпроси от страните-членки на ЕС, представители на Европейския парламент, Европейската комисия, Генералния секретариат на Съвета. Делегатите ще обсъждат текущи въпроси от европейския дневен ред, сред които и кохезионната политика.

Срещата от парламентарното измерение беше открита от председателя на българското Народно събрание Цвета Караянчева, а председателят на Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове на парламента Кристиан Вигенин председателства срещата.

За първото съвместно заседание на парламентите у нас пристигна и комисар Франс Тимерманс, вицепрезидент на Европейската комисия и наблюдаващ законотворчеството, междуинституционални отношения, върховенство на закона и харта на основните права. По време на визитата си в София той проведе и индивидуална среща с министъра за Българското председателство Лиляна Павлова.

Отчитаме значимата роля на Европейския парламент и на националните парламенти във формирането и изпълнението на европейския дневен ред, за успешното протичане на Българското председателството и представителството на интересите на европейските граждани, каза в обръщението си към депутатите от страните от ЕС министър Лиляна Павлова. Тя припомни, че приоритетите бяха окончателно приети на 6 декември 2017 година, след като бяха обсъдени бяха обсъдени в над 200 срещи с гражданското общество и комисиите в Народното събрание в периода юни – декември миналата година.

Посланието, което отправяме чрез мотото ни “Съединението прави силата” е, че чрез него искаме да изразим позицията, че Европа повече от всякога се нуждае да бъде силна и да просперира, допълни министър Павлова.

Тя припомни, че първият приоритет на Българското председателство са младите хора и Бъдещето на Европа, който дебат трябва да се проведе на фона на Брекзит и намаляващия бюджет на общността след излизането на Великобритания. На 9 март в София ще започнем със среща на високо ниво как с по-малко да постигнем повече, как да реформираме в ЕС системата на собствените ни ресурси, подчерта министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС.

Вторият приоритет на председателството е сигурността и стабилността в Европа, по който европейските лидери е време да постигнат съгласие. Темата е важна за сигурността на външните граници на ЕС и един от дебати пред нас е този за реформата на системата за убежище, как ефективно да постигнем съгласие между държавите, каква реформа ще приемем в Дъблинския регламент, как ще работим ефективно чрез предстоящото създаване на фондове за Африка и държавите с мигрантите.

Важният за страната приоритет – Западните Балкани – ще остане високо в европейския дневен ред и след Българското председателство, каза още министър Лиляна Павлова. Тя посочи, че целта на София в края на Срещата на върха през май в София, е да бъде приета декларация за необратимостта на процеса за тяхната интеграция. „Държавите имат нужда от нашата подкрепа. Те трябва да извървят пътя към ЕС, но няма да им създаваме фалшиви очаквания. Трябва да направим честен план за всяка от тях. Този процес ще отнеме години, но същевременно ще работим за добра свързаност“, обясни тя.

Четвъртият приоритет на Българското председателство е дигиталната икономика и цифровия пазар. От Естония поехме пакет от 15 досиета, подчерта министър Павлова. Сега България трябва да положи усилия да придвижи напред  законодателството, насочено към защита на личните данни, авторските права, киберсигурността и функционирането на общия цифров пазар. Председателството ни ще завърши с дигитална седмица, която ще събере в София над 5000 представители на сектора, които ще дебатират цифровото бъдеще на Европа. Министър Лиляна Павлова цитира данните за ИТ-сектора – той отчита над 600% ръст за последните 10 г., 1,2 млрд. евро приходи в този сектор, в който 31% у нас са жени. Освен това България се гордее със стабилно икономическо развитие от 4 %, нулев дефицит и безработица от 6 на сто, която е една от най-ниските в Европа.

В София по време на Българското председателство ще бъдат проведени 5 от 6-те срещи от парламентарното измерение.

КОСАК е абревиатурата на форум за сътрудничество между комисиите по европейските въпроси на националните парламенти на държавите-членки на Европейския съюз. Името на форума идва от френската абревиатура COSAC (Conférence des organes spécialisés dans les affaires communautaires).

Началото на КОСАК е поставено през м. май 1989 г. в Мадрид, където председателите на националните парламенти се споразумяват да засилят ролята на парламентите в процеса на взимане на решения по европейските въпроси.

КОСАК сам определя дневния си ред и може да поставя пред Европейската комисия и пред Съвета на ЕС всички въпроси, които счита, че трябва да бъдат дискутирани.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 22.01.2018. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: