СОС провежда първото си заседание за 2018 г.

Прочетена: 67

Столичният общински съвет (СОС) провежда първото си заседание за 2018 г. В дневния ред влиза разглеждането на проектобюджета за тази година, програмата за чистотата на въздуха, анексът към концесионния договор със „Софийска вода“. Заседанието започна с декларации от името на групите. Според група 5 проблемите на София ще се решат с добър диалог. Групата ще продължи да дава предложения за разрешаване на проблемите на града. „Виждаме, че проблемите с достъпа до Витоша се използват с политически цели. Политическа група 5 ще предложи стъпки за възстановяване на достъпа на софиянци до планината. Незабавното решаване на проблемите с достъпа до Витоша е една от каузите на група 5“, се казва в декларацията на групата. Според тях, резултатът от мерките за решаване на проблемите с качеството на въздуха трябва да се представят ежеседмично. Те предлагат също създаването на екополиция, както и всички заседания на комикиите да се излъчват он-лайн. Преди началото на заседанието съветниците от ДСБ декларираха, че няма да подкрепят проектобюджета на София за 2018 година.
Кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова представи пред общинските съветници рамката на бюджета. 1, 549 млрд. лв. е бюджетът за следващата година. „Това е едно от най-красноречивите доказателства за доброто управление на общината. В края на миналата година СО получи инвестиционен рейтинг, който позволява да се използва по-евтин финансов ресурс.Това се дължи и на доверието от страна на гражданите и от страна на ЕК. Ясна е тенденцията за постоянен ръст на собствените приходи. От 2012 г. досега се увеличават собствените ни приходи. Тази година предвиждаме да са 661 млн. лв.“, каза Фандъкова. Тя обясни, че преходният остатък от миналата година е 97 млн. лв., които се разпределят за изпълнение на ангажиментите в образованието, за отчуждаване и други. „Бюдежтът е рекорден. Планираният приход достигат за първи път 661 млн. лв. За първи път СО планира данъчни приходи от 319 млн. лв. Както знаете, за пореден път достигнахме 100% изпълнение на приходите. Това е знак, че СО управлява финансите отговорно. Това е доказателство за позитивни резултати, затова бюджет 2018 година следва да бъде подкрепен. Бюджетът е амбициозен, но изпълним“, каза Орлин Алексиев, общински съветник от ГЕРБ и председател на комисията по бюджет и финанси. В зала беше предложено приходната и разходната част на финансовата рамка да бъде завишена със 7 млн. лв. и така размерът му да е 1, 556 млн. лв.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 25.01.2018. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: