Вицепремиерът на Сърбия Зорана Михайлович: Изключително доволни сме от свършеното от българската пътностроителна фирма в участъка Ниш – Димитровград

Прочетена: 237

„Четири български компании в момента работят по Коридор 10 и ние сме много доволни от тях. Изключително доволни сме от свършеното от българската пътностроителна фирма в участъка Ниш – Димитровград. Надявам се, че тази година ще доизградим нашата част от Коридор 10. Това наистина е важно за нас. Много бихме искали да имаме добра свързаност с останалите държави. Ще сме доста по-успешни, ако не говорим за физическите бариери, а построим магистрали и жп линии”. Това каза пред ТВ Европа вицепремиерът и министър на строителството, транспорта и инфраструктурата на Сърбия Зорана Михайлович. Тя бе на посещение в България по покана на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски. По време на визитата си Зорана Михайлович се срещна с Ивайло Московски и министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Основните теми на разговора бяха в областта на железопътната и пътната инфраструктура, както и свързаността и интеграцията на Западните Балкани с Европейския съюз.

„Трейс Груп Холд“ е една от компаниите работещи в западната ни съседка. В края на 2016 г. „Трейс” първа приключи своя обект от автомагистралния път „Ниш – Димитровград”. Фирмата е изпълнила две отсечки от него, които са с обща дължина 14,311 км.

„Ние присъстваме в Сърбия в рамките на 6-7 години. Направили сме много сериозно проучване на този пазар”, коментира пред ТВ Европа инж. Боян Делчев, член на УС на „Трейс Груп Холд” АД и главен изпълнителен директор на компанията. По думите му магистралите в Сърбия се строят с три слоя асфалт, а не както у нас с четири, а в аварийната лента се полагат само два. Съответно и гаранцията на пътищата там е по-малка – 3 години, докато в страната ни тя е 5 г. „Нивото на поддържане е аналогично на това в България. Навсякъде всеки, който кара автомобил иска да се движи по асфалт, независимо какъв е снеговалежа”, заяви още инж. Делчев. „Трейс” изгражда и най-тежкия участък от АМ „Белград – Скопие”, който се намира в Гърделичката клисура. За този обект инж. Боян Делчев посочи, че цялото трасе е много сложно и тежко. „Има няколко големи тунела”, допълни той.

От българска страна за довършването на магистралата, която свързва София с Белград остава трасето от столицата ни до Калотина. От двулентов път „София – Калотина” ще стане четирилентов. Целта на разширението е да се осигури възможност за движение със скорост от 100 – 110 км/ч. В модернизацията на обекта ще бъдат инвестирани 259 млн. лв. В момента се провежда процедурата за избор на изпълнители. Очаква се пътя да бъде готов до 2020 г.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 04.02.2018. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Don`t copy text!
%d блогъра харесват това: