Ришард Чарнецки вече не е заместник-председател на ЕП

Прочетена: 87

Ришард Чарнецки (ЕКР, Полша) беше принуден да напусне поста си на заместник-председател на Европейския парламент, след като нарече колегата си Рожа Тун (ЕНП, Полша) “shmaltsovnik”, което е силно обиден полски термин, използван за хора, които са изнудвали евреи, или поляци, които са защитавали евреи по време на нацистката окупация. Това съобщават от пресцентъра на Европейския парламент.

Предложението за прекратяване на мандата му беше внесено от председателския съвет (председателя на Парламента и лидерите на политическите групи) и се нуждаеше от поне две трети от подадените гласове, както и мнозинство от членовете на Парламента (член 21 от Правилника за дейност на ЕП).

Предложението беше прието с 447 гласа „за“, срещу 196 „против“.

Парламентът ще избере нов заместник-председател в съответствие с член 17 и 20 от Правилника за дейност на ЕП.

Г-н Чарнецки продължава да бъде член на Европейския парламент, но повече няма да бъде заместник-председател или член на бюрото (съставен от председателя и заместник-председателите, това е органът, който определя работните правила на Парламента). Той няма да може да представлява Парламента от името на председателя или да председателства пленарни дебати.

Предложението на председателския съвет не беше насочено против Полша или политическата група на ЕКР, която е приканена да представи нова кандидатура за заместник-председател.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 07.02.2018. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: