Цветан Цветанов (ГЕРБ): Европа не трябва да допуска отслабване на партньорството си с Великобритания в сектор „Сигурност“

Прочетена: 60

„Ситуацията в света се промени много в последните десетилетия. Все по-наложително е да се правят изменения в закони, целящи да гарантират сигурността и обществения ред. Конкретно в българския парламент, когато става въпрос за националната сигурност, всички говорим на общ език“. Това заяви председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на дискусията „Борба срещу финансирането на тероризма – от законодателство към практика”, предадоха от пресцентъра на ГЕРБ. Форумът се проведе в Народното събрание, като негови съорганизатори са Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и евродепутатите Емил Радев и Филиз Хюсменова.

В рамките на събитието Цветан Цветанов отбеляза, че е важно всички европейски директиви и регламенти, отнасящи се до борбата с тероризма и организираната престъпност, да се прилагат от страните-членки, за да има синхрон между европейското и националните законодателства в този сектор. Председателят на Комисията по вътрешната сигурност и обществен ред обясни, че в последните години беше изработен и приет нов антитерористичен закон, както и бяха приети важни промени в Закона срещу изпирането на пари. „Това се случи след множество обществени дискусии, като след тях отпаднаха всички съмнения, че има опасност да бъдат нарушени човешки права. Конкретно в Закона за противодействие на тероризма направихме изменения, пресичащи тенденцията в последните години за престъпления с предплатени СИМ карти от чужди държави “, уточни той.

Цветанов благодари на българските институции, ангажирани в сектор „Сигурност“, за активната съвместна работа. „Готови сме да чуем и приложим всяка тяхна препоръка, стига това да доведе по подобрение на законодателството“, категоричен бе председателят на ПГ на ГЕРБ. Той изтъкна приемането на процедурните правила за парламентарен контрол върху работата на Европол в София, като гаранция за успешна съвместна дейност в бъдеще между Службата и страните-членки в борбата им срещу тежката международна престъпност и тероризма. В тази връзка Цветан Цветанов подчерта, че Европа не трябва да допуска отслабване на партньорството си с Великобритания в сектор „Сигурност“, тъй като Обединеното кралство има една от най-добрите системи за сигурност. „Ако допуснем Великобритания да бъде третирана като трета страна след Брекзит, европейското разследване несъмнено ще загуби от своите оперативни възможности“, заяви председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 22.06.2018. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: