Webit. Festival превръща София в дигитална столица на Европа

Прочетена: 50


„Изключително съм щастлива че София е сцена на събития от мащаба на Webit. Festival. По всичко личи че непрестанното технологично развитие ни интересува все повече и повече“. Това посочи кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова, която откри технологичния фестивал. На събитието присъстват премиерът Бойко Борисов, министърът на Българското председателството на Съвете на ЕС Лиляна Павлова, общественици и представители на бизнеса.

„По отношение на градското управление напредъкът на технологиите е отразен в концепцията за „умни градове“, каза Фандъкова. „Градовете наистина поумняват но имаме все още много работа. Затова съм щастлива, че сред гостите има представители на градовете осъществяващи най-видимите умни проекти като Амстердам и Барселона. Ако искаме да развием силна дигитална инфраструктура трябва да работим заедно с нашите европейски партньори“ , посочи кметът на София.

По думите ѝ, за да развием концепцията за „умен град“ се работи в няколко насоки. „СО инвестира в иновации и залага на информационните технологии в новите проекти, които развиваме. Примери за това са проектите за строителство на нова инфраструктура, метрото и модернизирането на градския транспорт, управлението на отпадъците и ред други“ изтъкна Йорданка Фандъкова.
„По време на председателството на Съвета на ЕС, България постави за свои основен приоритет и фокус – дигитална Европа, защото дигиталната трансформация е реалност“. Това каза министър Лиляна Павлова. „Вярвам че направихме всичко необходимо Европа да не бъде догонваща, а изпреварваща. Така че да създадем добра правна рамка и да създадем такова законодателство, чрез което да бъдем конкурентоспособни и бизнесът да оперира. Работихме усилено, за да приемем законодателство свързано със защита на личните данни, на авторското право, свободното движение на данни и комуникации“ , посочи тя.

„Решихме да инвестираме в образованието на децата, защото всичко това, което показвате и разбира се роботът София означава, че следващите години технологиите ще се развият шеметно. И ние трябва да подготвим нашите деца да отговорят на тези предизвикателства“ , отбеляза в изказването си премиерът Бойко Борисов.

Акценти в Webit са „летящия човек”, информационната сигурност и криптовалутите, както и хуманоидният робот София. Събитието, посветено на медиите, ще бъде фокусирано върху борбата с фалшивите новини, бъдещето на телевизията и рекламата.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 26.06.2018. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Don`t copy text!
%d блогъра харесват това: