През следващата година ще започне реализацията на археологически парк, който ще се намира на територията на неолитното селище в „Слатина”

Прочетена: 29

През следващата година ще започнем реализацията на следващия археологически парк, който ще се намира тук, на територията на неолитното селище в „Слатина”. Това каза кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова, която посети разкопките на обекта. Тя беше придружена от ръкводителя на разкопките проф. Васил Николов, от зам.-кмета доц. д-р Тодор Чобанов, от кмета на район „Слатина“ Наталия Стоянова. Фандъкова обясни, че пета поредна година общината финансира дейностите по разкриване на археологията на територията на обекта като за целия период са отделени 300 хил. лв., а през последните години общо 2 млн. лв. от бюджета на общината са отделени за разкопките в София. „Предвиждаме заедно с кмета на район „Слатина” и БАН да изградим посетителски център, озеленено пространство и да социализираме обекта. Главният архитект е готов да възложи новия подробен устройствен план на този район, който ще защити съществуването на археологически парк на това място”, обясни още кметът.  Фандъкова обяви, че до края на август ще бъде обявен архитектурният конкурс за  визията на пл. „Света Неделя”.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 16.07.2018. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Don`t copy text!
%d блогъра харесват това: