Православната църква чества Света Мария Магдалина

Прочетена: 26

Православната църква чества Света мироносица и равноапостолна Мария Магдалина.

Според преданието св. Мария Магдалина проповядвала Евангелието из Египет, Сирия и Рим. От Рим тя пристигнала в Ефес, за да помага на св. Йоан Богослов, където живяла до своето успение. Била погребана в една пещера в Ефес, която се превърнала в поклонническо място за християните. През 899 г. мощите й са преместени в Константинопол в манастира „Св. Лазар“.

 

Известно е, че днес част от мощите на равноапостолната Мария Магдалина се съхранява от монашеското братство на светогорския манастир „Симонопетра“.

Става дума за лявата ръка на светицата, която според свидетелствата се е запазила със сухожилията и кожата, от нея се излъчва благоухание, а докосвалите се до светинята уверяват, че тя е топла дори и през зимата.

Според светогорските свидетелства закрилата на светицата чрез нейните свети мощи е избавила манастира от застрашителни горски пожари и други природни бедствия.

 

Имен ден празнуват всички, които носят името Магдалена, Магда, Меглена, Малена, Миглена, Лена.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 22.07.2018. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Don`t copy text!
%d блогъра харесват това: