Новини

Президентът Румен Радев: Българският народ от векове предава преклонението пред знанието като най-скъп завет на своите деца

Президентът Радев към ученици от НГДЕК: Отстоявайте с думи и дела територията на духовността, човечността и достойнството

Всяка година българите посрещаме първия учебен ден като истински празник – така е било, така и ще бъде, защото жадният за напредък български народ от векове предава преклонението пред знанието като най-скъп завет на своите деца. Това заяви президентът Румен Радев на тържественото откриване на учебната година на Националната гимназия за древни езици и култура /НГДЕК/ „Константин-Кирил Философ“. Церемонията се състоя в Аулата на СУ „Св. Климент Охридски“.

 

Държавният глава подчерта, че НГДЕК има впечатляващи и богати традиции, чувство за общност, а ученици и учители градят мостове между минало и бъдеще. „Вие имате благородната мисия да търсите и да обобщавате мъдростта на предишните поколения и да я предавате на нас, в нашето забързано съвремие“, посочи Румен Радев. На всички ученици президентът пожела все така всеотдайно в сърцата им да гори пламъкът на познанието. „Нека никога не забравяте, че най-важният урок, е че всички мечти се постигат с любов, много труд, с вяра и всеотдайност“, отбеляза Румен Радев.

 

Към дванадесетокласниците от НГДЕК, на които им предстои да решат какво да учат след завършването си, президентът се обърна с думите: „Каквото и да изберете, най-важното е да не спирате да отстоявате с думи и дела територията на духовността, човечността и достойнството. И където и да отиде, каквото и да вършите, да бъде с мисъл за България“. Държавният глава изказа и дълбокото си уважение и благодарност към българските учители – „без тяхната всеотдайност и вдъхновение знанието, светлината и прогресът на обществото са невъзможни“, подчерта Румен Радев.

 

Президентът използва повода да поздрави и всички първокласници в страната и им пожела „смело да крачат по необятния път на познанието“.

 

Първият учебен ден е животворно събитие в нашето битие – символ на почитта на българина към образованието, той отразява стремежът на българина към духовност, наука и просвещение, заяви в приветствието си директорът на НГДЕК Мариела Папазова. Тя заяви, че гимназията има специфична мисия – да възроди и развива класическото образование на България, което лежи в хилядолетната ни история и култура. Възпитаниците на НГДЕК са „избрани люде“ – единомислещи в истинската вяра, устремени към добри дела и нравствено грамотни, отбеляза Мариела Папазова.