Бургас и Пловдив с награди от „Екообщина“

Прочетена: 41

Бургас и Пловдив са големите градове, отличени в конкурса „Екообщина“ за 2018-а г. Наградите се връчват от Посолството на Република Франция в България. В церемонията призове получиха 6 общини и два граждански проекта, в категориите – управление на отпадъците, на публичните пространства, водите и енергийна ефективност на сградите. Пловдив печели заради за успешни проекти, като стимулираща такса за събиране на отпадъци и за разделно събиране на битов отпадък.

Инвестициите от 75 млн. лева за възстановяването и обновяването на градските райони, културно-исторически дестинации, реконструкция и модернизация на обекти от културната инфраструктура донесоха на Бургас наградата в категория „Управление на публичните пространства“. Общината прилага и иновативни
решения и участва в проект „Споделящи градове“ на програма Хоризонт 2020.

За трета година Министерството на регионалното развитие и благоустройството е партньор на инициативата. Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова връчи приз на Добрич и Кнежа и отбеляза, че подкрепя инициативата, защото тя отчита позитивните и видимите резултати от политиката на държавата и общините. „За последните 15 години МРРБ работи последователно за повишаване на енергийната ефективност в страната. Инвестициите, които правим от държавния бюджет и оперативните програми „Регионално развитие“ и „Региони в растеж“ в енергийна ефективност ще надхвърлят 2,5 млрд.лв.“, отчете Николова. Тя съобщи, че по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради към днешна дата са обновени 1430 жилищни блока, в които живеят хиляди граждани. „До края на следващата година ще завършим 2022 сгради по програмата. По думите й енергийната ефективност е бъдещето за всички сфери на икономиката и обществото и колкото по-бързо прилагаме иновациите в това отношение толкова по-добър живот ще гарантираме за нас и бъдещите поколения.

За успешни проекти за подобряване на енергийната ефективност на сградите бяха отличени общините „Добрич“ и „Кнежа“. Проектът за изграждането на детска градина с нулева енергийно потребление, проектите с обхват 2050 г. и участието в множество международни проекти са причината за отличието на „Добрич“. Успешното инсталиране на възобновяеми енергийни източници на „Многопрофилна болница за активно лечение-Кнежа ЕООД“, дългосрочната програма в тази посока и проектът за информационна система за обработване на данни донесе на Кнежа отличието в конкурса.

Община „Павликени“ също получи отличие в категорията за управление на отпадъците, но за общини с под 40 хил. жители. Общината оползотворява над 50% от отпадъците, благодарение на реализираната система за разделно събиране. Община „Етрополе“ е успяла да намали загубите на вода с до 40% проекта, за което получи наградата в категория управление на водите. В общината са реализирани успешно множество проекти по ОП „Околна среда“ и Програма за развитие на селските райони, като 100% от уловените утайки във водата се оползотворяват в земеделието.

През следващата година в конкурса ще бъде въведена и нова категория – за граждански инициативи за образование в сферата на опазването на околната среда, съобщи френският посланик Н. Пр. Ерик Льобедел.

 

Сподели в социалните мрежи

Автор на 11.10.2018. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.