25 години по пътищата и мостовете на времето

„Помежду си не градете толкоз дувари, ами повече мостове – да ви събират!“ Уста Кольо Фичето

Прочетена: 175

Георги Сотиров

Варненската фирма „Пътища и мостове” ЕООД отбеляза 25 години от създаването си с провеждането на научно-техническа конференция в морската столица. На едно място във Фестивалния и конгресен център си дадоха среща ветерани – пътищари и мостоваци, млади и вече добили самочувствие строителни инженери, специалисти и работници, които с труда си продължават да пишат професионалната биография на утвърдената в цялата страна компания.

Сред гостите на събитието бяха чл.-кор. проф. д.а.н. арх. Атанас Ковачев, декан на Архитектурния факултет на ВСУ „Черноризец Храбър”, и доц. д-р инж. Росица Петкова-Слипец, научен секретар на университета. Доц. Петкова направи подробно изложение на ползотворните контакти през годините на университета и фирмата и се спря на необходимостта от засилването на сътрудничеството на образованието и науката с бизнеса.

„Можете да сте господари на всичко или роби на всички – от Вас си зависи. Ама помежду си не градете толкоз дувари, дето да Ви делят, ами повече мостове – да Ви събират!“ Тази крилата фраза на Уста Кольо Фичето сякаш най-точно приляга на основната дейност на „Пътища и мостове“ през изминалите 25 години. През това време дружеството е изпълнило множество обекти в сферата на строителството, реконструкцията, ремонта на пътищата, пътни съоръжения, жилищни и промишлени сгради, подземни комуникации и инфраструктурите около тях. Фирмата изпълнява проектна, инженерингова и търговска дейност, производство на инертни материали, бетон, асфалт и изделия от тях, стопанисва, обслужва и ремонтира всички видове строителна и друга техника.

Това най-общо представяне на „Пътища и мостове“ ЕООД би било доста фрагментарно, ако не го допълним с малко конкретика. За 25 години фирмата е извършила ново строителство, ремонт и реконструкция на десетки хиляди километра местни, общински и пътища от републиканската пътна мрежа. Има редица транспортни съоръжения, множество кв. м жилищно строителство, обекти на автомагистралите „Черно море”, „Хемус”, „Тракия” и „Струма”. Може би и затова инж. Росен Колелиев, управител на „Пътища и мостове” и член на УС на КСБ, действащ член-кореспондент на Международната академия за наука, екология и безопасност (­МАНЕБ), запозна колегите си със
съвременните технологии
за поддържане на пътните
настилки.

„С доизграждането и рехабилитацията на голяма част от републиканската пътна мрежа въпросът с навременната и модерна поддръжка на настилките придобива все по-голяма тежест.

Необходимо е това, което изградихме, да бъде привеждано в добро състояние с минимум средства и по възможност с щадящи природата технологии и използване на рециклирани материали”, посочи инж. Колелиев.

За отбелязване е, че за тези 25 години фирмата се е превърнала в строителна компания от национално значение с общ обем на изпълнените договори за над 600 млн. лв. и разполагаща със собствена механизация и автотранспорт, състоящ се от повече от 200 единици. „Много нови технологии в пътното поддържане се появиха благодарение на усъвършенстване на свързващите вещества, чрез използване на полимери и битумни емулсии, както и на нова строителна техника. Преоткриха се и някои от вече използваните методи като повърхностна обработка, които благодарение на новите материали и машини станаха актуални и приложими“, продължи да държи активното внимание на колегите си и гостите на юбилейната научна конференция инж. Колелиев. Той добави, че в Европа около 30% от битума се преработват в емулсия и голямата част от него отива за тези нови технологии, които имат две основни предимства –
намаляват се вредните емисии в природата и се пести енергия.

Инж. Росен Колелиев е завършил специалността „Пътно строителство“ през 1978 г. във ВИАС (сега УАСГ). Има следдипломна квалификация за проектиране и изграждане на автомагистрали.

Придобива второ висше образование в Икономическия университет по специалността „Икономика на строителството”. Има публикации в специализирания печат и е сред първите лектори във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър” по специалността „Пътно строителство”.

В своето изложение инж. Иван Колелиев, зам.-управител на дружеството, запозна аудиторията с някои практически приложения на
автоматизирани методи при определяне на участъците за ремонт, събирането на данни за изготвяне на проект, както и при контрола по време на строителството.

Инж. Иван Колелиев е завършил ВИАС (сега УАСГ) и има магистратура от Cass Business School – Лондон.

Аудиторията изслуша с внимание презентациите на инж. Борислав Нейков, зам.-управител „Ресурсно осигуряване на строителството“, за нововъведения и иновации в строителството, предложени и реализирани от фирма „Пътища и мостове“ ЕООД. За иновативните продукти, създадени и патентовани от компанията, фирмата е отличена с два златни медала от Пловдивския международен технически панаир, последният от които е за 2018 г. Стоян Пеев, директор „Оперативно ръководство на строителството”, говори за техническата обезпеченост с машини и съоръжения на „Пътища и мостове“ за изпълнение на инфраструктурни обекти.

В края на юбилейната научно-техническа конференция инж. Драгомир Драганов, директор „Проучване, подготовка и отчитане на строителството“, презентира темата „Пътища и мостове“ ЕООД – традиции в строителството“. Стана ясно, че изпълнените през годините обекти са хиляди, различни по своята сложност, срокове за изпълнение и обем на дейностите, всеки със своята специфика и участници в инвестиционния процес.

За изграждането на различни обекти дружеството е носител на множество дипломи, плакети, свидетелства и награди. „Пътища и мостове” е премиран с първа награда в категория „Най-добре реализиран инфраструктурен обект” в конкурса „Златен отвес” през 2004 г., първа награда в категория „Обекти на инфраструктурата и благоустройството” 2013 г., голямата награда „Златен отвес” през 2016 г. и др.

Накрая на своето изложение инж. Драганов запозна аудиторията с два от проектите на фирмата, за чието изпълнение тя е била удостоена с отличия – „Изпълнение на строително-монтажните и консервационно-реставрационните работи, експониране и социализация на археологическите нива под бул. „Княгиня Мария Луиза” и под пл. „Независимост” на „Античния културно-комуникационен комплекс „Сердика”, култовото за София място между Министерски съвет, Президентството и Партийния дом – втори и трети етап” и „Реконструкцията и електрификацията на жп линията Свиленград – турската граница“. Там „Пътища и мостове” е построила нови и реконструирала съществуващи мостови съоръжения по жп линията. И особената гордост – фирмата е изградила най-дългия жп мост в България – цели 433 м, над трансграничната р. Марица. По него се движат многотонажни влакове със скорост от 160 км/ч.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 11.10.2018. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: