Ръководството на Камарата проведе работна среща с председателя на НС Цвета Караянчева

Прочетена: 31

Емил Христов
Ренета Николова

Ръководството на Камарата на строителите в България (КСБ) проведе работна среща с председателя на Народното събрание (НС) Цвета Караянчева, на която бяха обсъдени актуални теми от взаимен интерес. КСБ бе представена от председателя на Управителния съвет (УС) инж. Илиян Терзиев, зам.-председателя на УС Владимир Житенски, инж. Любомир Качамаков, член на Изпълнителното бюро (ИБ) и на УС, председател на ОП на КСБ – София, Руен Панчев, член на ИБ и на УС, и председател на СД на „Строителна квалификация“ ЕАД, инж. Мирослав Мазнев, изп. директор на Камарата, и Ренета Николова, прокурист и гл. редактор на „Вестник Строител“ ЕАД, ПР на КСБ. На срещата присъства още Александър Ненков, зам.-председател на парламентарната Комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление.

„Напоследък имаше неоснователни и некомпетентни обвинения към строителите. Петни се името на бранша и се създава негативна атмосфера. Искаме да работим спокойно и да се спре политическото говорене, касаещо строителния сектор“, каза инж. Илиян Терзиев. Той подчерта, че е необходимо да има предвидимост и устойчивост в сектора и чрез законодателни промени да се въведе ценообразуване на строително-монтажните работи в съответствие с реалните стойности на материалите и на труда. Инж. Терзиев запозна Цвета Караянчева и с позицията на КСБ в Централния професионален регистър на строителя да се вписват всички строители на строежи от първа до пета категория включително, както и по отделни строителни и монтажни работи. „По този начин ще има прозрачност в бранша, всички фирми в сектора ще излязат на светло, всеки ще застане с името си“, подчерта председателят на УС на Камарата.

Инж. Любомир Качамаков говори за нуждата от дигитализация на процесите в строителния сектор. По думите му дигитализацията вече навлиза в Европа и е изключително важно България да не изостава в това отношение. „Трябва да въведем нови технологии, които да са от полза на всички участници в строително-инвестиционния процес“, каза още инж. Качамаков.

„През последните месеци контактите на КСБ с комисиите в Народното събрание, както и с парламентарно представените групи бяха много интензивни. Няма как да не сме доволни от този факт, защото на срещите ни с тях започна да се чува позицията на Камарата“, посочи инж. Мирослав Мазнев. Изп. директор на КСБ допълни, че някои от предложенията на Камарата за изменения на нормативната база са били отразени при промени в законите. „Ние искаме да подредим бранша. За да се случи това, трябва да тръгнем от основата – законите и нормативната рамка“, сподели още изп. директор на Камарата. По думите му строителният процес е строго регламентиран, но съществуват доста взаимоотношения между участниците, които сегашното законодателство не е уредило добре.

„Ние работим в няколко насоки по проблеми, които са спешни за разрешаване. Цел номер едно е изсветляването на бранша и борбата със сивия сектор“, подчерта инж. Мазнев и изрази надежда, че в най-кратки срокове ще бъдат приети и промените в Закона за устройство на територията (ЗУТ), с което ще се прекрати практиката обекти до 1000 кв. м да бъдат изпълнявани от невписани в ЦПРС фирми и напълно нелегитимни т.нар. бригади. „Нашата молба към Вас е да се забърза второто четене на настоящите промени в ЗУТ“, каза той. Инж. Мазнев информира председателя на НС, че по инициатива на КСБ е създадена работна група на браншовите организации от сектора, която подготвя съвместни становища и предложения за промени в нормативните актове, касаещи отрасъла. Общата позиция на работната група е, че ЗУТ трябва да се раздели на два отделни закона – за устройство на територията и за строителството.

Инж. Мазнев посочи и че трябва да се предприемат адекватни мерки, гарантиращи възможност за защита срещу уронването на престижа и доброто име на компании и цели браншове. Той засегна и щетите върху икономиката, нанесени от неоснователни обжалвания, като подчерта, че в резултат е забавено изпълнението на важни инфраструктурни обекти с над 32 години, а щетите върху икономиката на страната са огромни. „Трябва да се намери решение на този проблем“, категоричен бе изп. директор на Камарата.

По време на срещата Руен Панчев постави въпроса за липсата на кадри и необходимостта от спешни мерки в това направление и подчерта, че е важно държавата да се включи активно в реализирането на политики в тази посока.

„Радвам се, че имам възможността да разговарям с Вас като хора, които си изкарват хляба с ръцете си. Искам да изразя своята пълна подкрепа към Вашата работа и да Ви благодаря, че сте активната страна в диалога със законодателните органи“, обърна се към ръководството на Камарата Цвета Караянчева. Тя потвърди необходимостта с общи усилия между държавата и строителния бранш да се намери възможност младите хора да бъдат мотивирани да се занимават със строителство. „Вие участвате пряко в производството и можете да бъдете много полезни и да дадете идеи как може това да се случи“, каза още тя.

На срещата председателят на НС коментира и негативната кампания срещу строителния бранш, която се води в медиите. „Много е лесно да се обвини някой в медиите“, заяви тя. По думите й българският строителен бранш е единен и притежава необходимия професионализъм. В заключение Цвета Караянчева подчерта, че в нейно лице КСБ има отворен за диалог партньор.
Двете страни се споразумяха да решават текущите задачи в оперативен порядък, включително в съвместната работна група към Комисията по регионална политика и местно самоуправление.
В края на срещата инж. Илиян Терзиев подари на председателя на Народното събрание книгата „Строителният гений на българите през вековете“.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 08.11.2018. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


%d блогъра харесват това: