Президентът Румен Радев: Иновациите са най-ефективният инструмент за постигане на висок и устойчив икономически растеж

Прочетена: 36

„Иновациите са най-ефективният инструмент за постигане на висок и устойчив икономически растеж. Това означава да имаме хора с критично мислене, отворен ум, сила и смелост да отстояват своите идеи“. Това каза президентът Румен Радев по време на 14-тия национален иновационен форум „Интелигентни политики за иновационен растеж“, който се провежда под негов патронаж.
„Разходите за иновации у нас са далеч от средноевропейските, далеч дори от залаганите проценти в БВП в нашите програми“, посочи Радев. По думите му дейността произлиза от бизнеса и чужди инвеститори, което ни поставя в зависимост.

„Иновационната дейност е заключена само в няколко големи регионални центъра. В развитите държави разпределението й е хармонично по територията. Целта на България трябва да е достигането на средноевропейско ниво, защото страната ни има своите традиции и своите постижения“, отбеляза Радев.“Трябва да използваме пълния достъп до широколентов интернет, голямата патентна активност на изобретателите, склонността на бизнеса да инвестира в научноизследователски бизнес и нашия човешки капитал“, поясни президентът.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 06.12.2018. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.