Договори за 2,5 млрд. лв. са сключени до момента по ОП „Региони в растеж”

Една от стратегическите задачи през 2019 г. ще бъде разработването на оперативната програма за периода 2021 - 2027 г.

Прочетена: 43

Елица Илчева

„Всяка година в началото на декември правим равносметка за Оперативна програма „Региони в растеж 2014 – 2020“ („ОПРР 2014 – 2020“), правим я и сега. Важно е да си кажем какво сме постигнали и какво ни предстои. Успехите са видими за всички“. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова по време на втората част на Годишното информационно събитие на оперативната програма, което се проведе в НДК. В първата беше поставен финалът на кампанията „Моят град е моята крепост“, който имаше за цел да запознае подрастващите с обновени предимно туристически обекти.

„От общо 514 км републикански пътища, които ремонтираме през тази година, 247 км се обновяват с 230 млн. лв. от „ОПРР 2014 – 2020“, каза още министърът. Аврамова посочи, че това са предимно второкласни и третокласни трасета от мрежата в различни области, които са важни не само за живота на хората по места, но и за всички български граждани. Тя даде пример с пътя от Враца до пещерата Леденика, който ще подобри достъпа до една от най-красивите природни забележителности в България. По думите й сред знаковите инфраструктурни проекти, които се финансират от „ОПРР 2014 – 2020“, са и ремонтите на отсечките Пловдив – Асеновград, Варна – Добрич, Чирпан – Симеоновград, Добрич – Кардам. Петя Аврамова отчете още, че за изминалата година по оперативната програма са обновени десетки улици, булеварди и паркове, подобрена е енергийната ефективност на обществени и жилищни сгради. Сред най-успешните проекти са и тези за реконструкция на образователната инфраструктура в цялата страна.

Към момента по „ОПРР 2014 – 2020“ са сключени 525 договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ на обща стойност 2,5 млрд. лв., или 83% от бюджета й. Разплатените средства към бенефициенти са 43% от договорената сума, или малко под 1,1 млрд. лв.

53 са приключилите проекти на стойност над 50 млн. лв. „Програмата е сред отлично изпълняваните в страната“, подчерта Петя Аврамова.

Регионалният министър посочи, че през 2019 г. една от стратегическите задачи на „ОПРР 2014 – 2020“ ще бъде разработването на новата оперативна програма, като процесът е обвързан с кохезионната политика на ЕС за периода 2021 – 2027 г. „Новата цел на тази политика – „Европа – по-близо до гражданите“, и въвеждането на по-гъвкав подход за многофондово финансиране ще ни дадат възможност да се фокусираме върху спецификите, нуждите и потенциала на конкретните територии. А това е предпоставка за изпълнение на инвестиции с по-висока добавена стойност“, коментира Аврамова и поздрави екипа на Управляващия орган (УО) на „ОПРР 2014 – 2020“ за постигнатите резултати. „Работете все така усърдно и качествено“, пожела им тя.

Зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, която е и ръководител на УО на „ОПРР 2014 – 2020“, посочи, че амбицията за следващата година е да се договори оставащият бюджет по оперативната програма, за да се постигнат 95%, както и да се запази темпът на изпълнение на проектите, който в голяма степен зависи и от строителните фирми.

Кметове на общини бенефициенти изказаха искрени благодарности за това, че нямат проблеми в комуникацията с Управляващия орган, а като един от основните проблеми в изпълнението на „ОПРР 2014 – 2020“ откроиха работата по проекти, свързани с обновяването на сгради паметници на културата.
Повече за напредъка по „ОПРР 2014 – 2020“ чете на стр. 11

Сподели в социалните мрежи

Автор на 06.12.2018. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.