ВАС одобри изграждането на автомагистрала „Русе – Велико Търново”

Прочетена: 444

Върховният административен съд (ВАС) отхвърли жалбите на група физически лица и на сдружение „Граждани за пътен контрол” срещу Решение по оценка на въздействието върху околната среда №1-1/2018г. на министъра на околната среда и водите, с което се одобрява осъществяването на инвестиционно предложение за „Автомагистрала Русе – Велико Търново“ по комбиниран вариант, с изпълнение на габарит А 27.

„Решението на тричленния състав е окончателно и не подлежи на касационно обжалване, тъй като магистралата е определена като обект от национално значение със стратегическа важност. Според чл. 99, ал. 7 от Закона за опазване на околната среда е необходимо да са налице комулативно три предпоставки: 1. Решението по оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС), с което е одобрено осъществяването на инвестиционното предложение (негово разширение или изменение) да е на министъра на околната среда и водите; 2. Инвестиционното предложение (негово разширение или изменение) да е определено като обект с национално значение с акт на Министерския съвет; 3. Обектът по т. 2 да е със стратегическа важност“, се казва в съобщението на ВАС.

Върховните магистрати смятат, че са необосновани развитите от жалбоподателите съображения, че в процедурата по ОВОС не е разгледано и преценено правилно съществуващото състояние на компонентите и факторите на околната среда и не е направен обоснован анализ на очакваните въздействия. „Част първа от доклада за ОВОС съдържа подробно описание и анализ на компонентите и факторите на околната среда, които ще бъдат засегнати в голяма степен от инвестиционното предложение – атмосферен въздух и климатични характеристики“, се посочва в документа. Докладът съдържа и описание на въздействието върху повърхностни и подземни води, земни недра, земи и почви, растителен и животински свят, защитени територии и чувствителни зони, отпадъци, ландшафт.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 06.12.2018. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.