Европейските и местни избори през 2019-а са във фокуса на новия парламентарен сезон

Прочетена: 474

С кворум от 176 народни представители председателят на парламента Цвета Караянчева откри шестата сесия на 44-ото Народно събрание. Новият политически сезон стартира в година на предстоящи избори за Европейски парламент и местна власт и те бяха акцент в изявленията на всички парламентарните групи, които по традиция представиха декларации с водещите си приоритети.

В приветствието си към депутатите, председателят на парламента Цвета Караянчева призова за градивни усилия и общополезна дейност в услуга на хората. “От нас, хората в тази зала зависи да превърнем вота не в повод за очерняне на опонента и за принизяване на постигнатото, а в оспорвано спортсменско състезание“, каза председателят на НС. „Нека прагматизмът да заглуши популизма, а политическите аргументи да вземат връх над заклинанията“, пожела и председателят на групата на ГЕРБ в парламента Цветан Цветанов. Той обяви, че стремежът на партията е да спечели 6 или повече евродепутати на предстоящия вот. В законодателството водещите теми за управляващите са промените в Изборния кодекс, въвеждането на по-строгите мерки срещу домашното насилие и реформата в здравеопазването. През 2019 г. ще се приеме и нов закон за ВиК, като общо 1,35 млрд. лв. за инвестиции във ВиК структурата ще получат 14 ВиК оператора.

В изказването си Цветанов критикува позициите на президента Румен Радев, като заяви, че „той успява единствено да провокира разделение и омраза“.

Председателят на БСП Корнелия Нинова на свой ред декларира, че партията ще се бори за предсрочни парламентарни избори, като изтъкна, че одобрението на гражданите към работата на парламента е едва 8%. Нинова каза още, че БСП ще иска актуализация на бюджета, за да се повишат доходите на гражданите. „Настояваме КЕВР да влезе в ролята си на истински регулатор, а не обслужващ монополи и олигарси. Да приложи всички законодателни мерки за реално отразяване на цените. В противен случай внасяме искане за оставка на цялата КЕВР“, каза още Нинова. Тя изрази мнение, че правителството раздава пари на общини на ГЕРБ извън всякакви правила. „Днес нашите членове на НСОРБ внасят декларация, ако тази практика не се промени да се облагодетелстват приближените кметове, кметовете на БСП напускаме УС на НСОРБ“, заплаши тя.

Председателят Мустафа Карадайъ призовава национално отговорните партии да превърнат 2019 г. в година на намиране и постигане на консенсус по политическите и икономическите приоритети на България, които да определят пътя за развитие на страната и тя да даде своя принос за възраждане на европейската идея и за създаването на по-единен и по-силен проспериращ ЕС.

„Ако през 2019 г. успеем да преодолеем порока да си пречим един на друг, съм сигурен, че България ще направи чудеса“, каза й председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ и лидер на „Атака“ Волен Сидеров от трибуната на Народното събрание. По думите му годината, в която навлизаме ще бъде година на разместване на пластовете в Европа и въпросът е какво ще прави България като един народ през месеците, които идват. „„През 2019 г. ще се явим на изпит за това, ставаме ли за политици или не. И в него няма да има поправка. Затова трябва да се вземем в ръце“, каза още Сидеров.

„2019 ще бъде знакова, защото ще стане ясно дали ЕС ще се разпадне или ще продължи да съществува по коренно различен начин“, започна председателят на „Воля“ Веселин Марешки. Той определи като цинизъм декларациите на парламентарно представените сили. „Направо нямам какво да кажа, защото това което трябваше да кажа аз, го каза Корнелия Нинова от БСП, частично и Волен Сидеров. Имат ли право те, които са част от този преход да задават тези въпроси? “, допълни още Марешки. Той попита откъде накъде хора, които са участвали в престъпната приватизация, задават подобни въпроси.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 11.01.2019. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.