Кметът на СО Йорданка Фандъкова поздрави филмовата общност с празника й

Прочетена: 57

Поздравявам българската филмова общност с професионалния празник. През последните години вие печелите международно признание, достигайки високи световни отличия, с което прославяте София и България. Пожелавам ви да сте здрави и вдъхновени в пътя на творчеството, с което да продължавате да ни радвате и да ни карате да се гордеем”. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по повод отбелязването на Деня на българското кино, съобщиха от пресцентъра на Столична община
Честването на Деня на българското кино е част от Календара на културните събития на Столичната община. 
София е Творчески град на киното на ЮНЕСКО. Градът носи тази престижна титла от 2014 г. Според Фандъкова това е огромно постижение за филмовата индустрия и за нашия град, чийто най-голям потенциал са образованите, креативни и умни хора. 
Тя добави, че София е пример за развитие на филмовата индустрия, която има забележителен принос към икономиката на града. По думите ѝ на територията на столицата са разположени най-големите студия в България за филмово производство. В столицата живеят, творят и се развиват много от професионалистите в бранша. София е домакин на световноизвестни филмови фестивали като „София фирлм фест”, „Киномания” и др. Според Фандъкова визията за София като творчески град на киното е утвърждаване на града като водещ център на филмовата индустрия в Европа. Филмовата индустрия в София е втора (след софтуера и видео игрите) по прираст на добавена стойност за последните осем години. Това показват данните на изследването на Обсерватория по икономика на културата. Изкуствата, културните и творческите индустрии, културното наследство и културния туризъм са на 4-то място по добавена стойност в икономиката на София с 8,5%. Филмова индустрия в София показва развитие, като в този сектор са ангажирани над 800 организации. 
„През последните години чрез столичната програма „Култура” и чрез филмовата комисия са подкрепени близо 90 филмови проекти. Само за миналата година са 12 документални и игрални филма. Сред тях са филмите „Соня Йончева – пътят на една дива” за световноизвестната оперна прима, „Пет минути София – градът”, „Какъв цвят е този свят”. Подкрепихме и филмите „Смартфонът беглец”, „Дъвка за балончета”, „Вездесъщият” и др. По повод навършването на 80 години от рождението на Невена Коканова организирахме изложба с фотоси, която открихме в галерията на открито в Градската градина“, каза още кметът Фандъкова. 
През 2018 г. българското кино спечели множество международни награди, участия в конкурсни програми. Филмът „Ага“ на Милко Лазаров бе селектиран да закрие 68-ото издание на Берлинале и печели голямата награда „Златна роза“ във Варна. Копродукцията с българско участие „Не ме докосвай“ на Адина Пинтилие получи „Златна мечка“ в Берлин, копродукцията „Дивата круша“ на Нури Билге Джейлан беше част от конкурсната програма на фестивала в Кан. „Ирина“ на Надежда Косева беше селектиран във Варшава и спечели множество отличия. Новият документален филм на Тонислав Христов „Тайният живот на Вера“ ще се състезава в престижния конкурс на фестивала в Сънданс. 
В чест на празника Националният филмов център в партньорство със Столичната община и Националния дворец на културата организира прожекции на български филми в пет софийски киносалона – „Одеон“, „Дом на киното“, „Люмиер-Лидл“, G8, „Евросинема“, както и във ФКЦ – Варна и Lucky Дом на киното – Пловдив. Зрителите ще имат възможност да видят новия филм на Костадин Бонев „Далеч от брега“, семейния „Смарт Коледа“, боксофис хитовете „Възвишение“ и „Дъвка за балончета“, носителя на голямата награда „Златна роза“ за 2017 г. „Вездесъщият“ и много други. Билетите ще са на специалната цена от 5 лв. 

Сподели в социалните мрежи

Автор на 13.01.2019. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Don`t copy text!
%d блогъра харесват това: