ГЕРБ предлага Стефка Стоева за председател на ЦИК

Прочетена: 44

„Предлагаме Стефка Стоева за председател на ЦИК, тя ще бъде гарант за изборния процес“, обяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов на брифинг в Парламента. Цветанов съобщи, че Стоева близо 40 години работи като юрист с доказани качества, от 1996 г. тя работи като съдия във ВАС и е имала и кандидатура за конституционен съдия.

Цветанов подчерта, че днес изтича срокът за номинациите. Съгласно приетите процедурни правила предложения се внасяха 14 дни 21 февруари. До момента предложения са постъпили от „Воля“ и коалиция „Реформаторски блок“. Партия „Воля“ предлага Кристина Цанкова-Стефанова, а „Реформаторски блок“ Ивайло Ивков. БСП ще обявяват на пресконференция днес своите предложения.

Съгласно Изборния кодекс парламентът има право да избере председателя, заместник-председателите и секретаря на ЦИК. Останалите членове на комисията се назначават от президента на републиката въз основа на предложение на парламентарно представените партии и коалиции, както и партиите и коалициите, които имат избрани с техните кандидатски листи членове на Европейския парламент, но не са парламентарно представени.

Останалите предложения на ГЕРБ са за Георги Баханов, Йорданка Ганчева, Мария Бойкинова, Александър Андреев, Мирослав Джеров и Димитър Димитров. Цветанов обърна внимание, че Георги Баханов е бил заместник-областен управител на Благоевград. Той уточни, че Йорданка Ганчева е досегашен член на ЦИК, а Мария Бойкинова също ще може да продължи работата си в ЦИК и с натрупания опит да запази приемствеността. „Следващият член, който предлагаме от ПГ на ГЕРБ е Александър Андреев, който е досегашен говорител на комисията. Той е представител от друга квота към 2014 г., но ние винаги сме възприемали идеята, че ЦИК трябва да бъде представлявана от хора, които имат съответния професионален опита, а не от хора, които да бъдат угодни за дадени политически сили“, обясни Цветанов. Той уточни, че ГЕРБ предлага и Мирослав Джеров, който е адвокат по гражданско право. За кандидатурата на Димитър Димитров обясни, че е в резултат на входирано предложение от Асоциацията на политолозите в България. „Той е едно разпознаваемо лице, доказал се в отстояването на принципите за изборния процес“, изтъкна той и уточни, че Димитров е главен асистент в СУ „Св. Климент Охридски“.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 07.03.2019. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: