Министър Аврамова преряза лентата на обновена сграда на община Перник

Прочетена: 57

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, кметът на Перник Вяра Церовска и заместник-кметът Владислав Караилиев прерязаха лентата на санираната и ремонтирана сграда на общината и областната администрация. Проектът е финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020, съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие. Сградата е с разгъната застроена площ 11 410, 66 кв. м и е ремонтирана в продължение на две години от 20 март 2017-а. Общата стойност на проекта е 2 853 505 лева, от които 2 425 479 лева европейско и 428 025 лева национално съфинансиране. 

14-етажната сграда е строена през 1976 година и до преди ремонта топла вода е имало само до 6-ия етаж. Сега е подменено изцяло енергийното осветление, ремонтирани са етажните разпределителни табла, изградена е пожароизвестителна система, отделени са стълбищните клетки като път за евакуация, съгласно новите изисквания на пожарната. Не на последно място са монтирани и три фотоволтаични инсталации за производство на електроенергия за собствени нужди и общата мощност 75 киловатпика. С всички съпътстващи мерки се очаква да се достигне клас А с повече от 60% енергийни спестявания. Променени са и общите части – боядисани, с нова дограма и т.н.

В момента общината работи по 9 европейски проекта. Стартира един за изграждане на социални жилища в кв. „Тева“ в две общински сгради с капацитет 100 човека, която също ще бъде финансирана по „Региони в растеж“, като общата стойност на обекта е към 1 800 000 лева. Продължава изпълнението на един от най-големите проекти от инвестиционната програма – интегрираният градски транспорт. Общата му стойност е е близо 9 500 000 лева. По него в момента вървят процедурите по избор на изпълнител и 12  месеца след това трябва се да приключи. В момента се разработват проектни идеи, за енергийна ефективност на 13 многофамилни жилищни сгради. Предстои сградата на Областната дирекция на МВР също да бъде ремонтирана с цел енергийна ефективност. Зам.-кметът, който отговаря за инфраструктурата призна, че тя е в изключително тежко състояние. От години не са извършвани цялостни ремонти на важни улици в града. В поименния списък за капиталови разходи за 2019 година е заложена рехабилитация на 7 улици в града, които са в изключително тежко състояние.

По-късно същия ден в „Дворец на културата“, за който също има внесен проект за ремонт и реставрация по ОП „Региони в растеж“, за над 1 млн. лв,  министър Аврамова участва в граждански диалог на тема „Европа в нашия дом”. Акцент в срещата бе регионалното развитие и значението на европейската солидарност.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 12.03.2019. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: