„Тилев Архитекти“ ООД печели конкурса на столична община за нова детска градина в „Горна баня“

Прочетена: 69

„Тилев Архитекти“ ООД е победителят в открития конкурс на Столичната община за изготвяне на инвестиционен проект за нова детска градина в кв. „Горна баня“ в София. На второ място е „Джей Ар Дизайн“ ЕООД, а на трето – А.Д.А. ООД. При обявяване на класирането главния архитект Здравко Здравков информира, че общо 25 кандидати са изготвили предложения, включително и два чуждестранни екипа. Всички проекти ще бъдат официално публикувани на сайта на Направление Архитектура и градоустройство.

По думите на арх. Здравков в едно такова състезание излизат добри идеи и се създава едно хубаво изделие, което си пасва точно на мястото. В конкурса участие са взели общо 25 кандидати, сред които и два чуждестранни екипа.

Победителят е получил 75,6 точки от конкурсната комисия. Предложението му е за нестандартна сграда, която от северната лицева страна е с единна фасада с облицовка, създаваща усещане за дърво,  а от юг е оформена като три отделни къщи на по 2 етажа в синьо, жълто и червено. В южната си част те са изцяло от стъкло, което ги прави много светли. Отделно, имат интересни засеци, с които освен нестандартната форма, се осигурява и източно слънце. Пред всяка къщичка има площадки за спорт и игри, като отделно има физкултурен салон и игрище. По разчети на архитекта, които са доста условни, инвестицията ще излезе 1,5 млн. лв. без ДДС.

Новата детска градина ще бъде изградена в триъгълника, обособен в улиците „Никола Милев“, „Синьо Езеро“ и „Перуника“, който по общо мнение на архитектите е представлявал сериозно предизвикателство заради нестандартната си форма.

Зам.-кметът доц. д-р Тодор Чобанов използва момента, за да насочи вниманието към това, че нормативната уредба за изискванията на сгради за детски градини е доста стара и трябва, да се актуализира, защото създава ограничения. „Новопостроените детски градини трябва да бъдат модерни и максимално функционални и устойчиви като сгради. Всички премирани проекти в Горна Баня предлагат скатен покрив, а никъде не виждам соларни панели. Надявам се да бъдат включени на следващ етап“, каза Чобанов.

„Тилев архитекти“ ООД ще получи 15 хил. лв. награда. За второто място са предидени 10 000 лв, а за третото 5 000 лв. По процедура участниците имат 10 дни да обжалват, и след това, победителя ще бъде извикан, за да сключи договор за възлагане на работата. РЗП на детското заведение ще бъде 2487 кв.м, а целият терен е с площ 4372 кв.м.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 20.03.2019. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


%d блогъра харесват това: