Доклад на МБВР сочи напредък в модернизирането на системата на обществените поръчки

Прочетена: 60

Постигнат е похвален напредък в модернизирането на системата за обществени поръчки в България след приетата през 2014-а година Национална стратегия за развитие на сектора и влизането в сила през 2016-а на новата нормативна уредба. Това сочи доклад за оценка на системата на обществените поръчки в България, създаден в рамките на проект, финансиран от ОП „Добро управление“ с 1 961 112 лв., от които 1 666 945 от ЕС и останалите от националния бюджет. Документът беше представен на заключителна пресконференция в присъствието на Миглена Павлова, изпълнителен директор на АОП, както и Кнут Лайполд, главен специалист по обществени поръчки към Международната банка за възстановяване и развитие (МБВР)- част от групата на Световната банка.

Павлова подчерта, че целта на проекта е била да се осигури външна, безпристрастна оценка на актуалното състояние и цялостното функциониране на националната система на обществените поръчки след влизане в сила на новото законодателство.

Представителят на МБВР каза, че България е постигнала значим прогрес във връзка с изпълнението на Стратегията за обществените поръчки от 2014 г., а Агенцията по обществени поръчки е положила много усилия, които са дали положителни резултати. Установена е силна правна и регулаторна рамка, насоки за нейното прилагане, както и висока степен на прозрачност.

Проучванията са показали, че над две трети от възложителите намират съветите и препоръките за полезни, а над 98% са запознати с уебсайта на АОП, който е в центъра на усилията за подобряване на практиките по възлагане на обществените поръчки. Средата в сектора е силно фрагментирана от наличието на над 6400 възложители. Между тях обаче е ограничена комуникацията и липсва усещане за принадлежност към „общност“.

Сред препоръките се откроява една за по-нататъшно опростяване на процесите на предварителен и последващ контрол с цел стимулиране на съответствието и подобряване на прозрачността.

В доклада е посочено още, че данните от регистъра на обществените поръчки показват увеличение на общата прогнозна стойност на процедурите за възлагане от 10,7 на 13,9 млрд. за периода 2007-2013 г. и спад в стойността на сключените договори от 8,7 на 7,7 млрд. лв. за същия период.

„Каквато и да е причината, ясно е, че са налице значителни възможности за подобряване на ефективността и в този смисъл обществените поръчки следва да съставляват неразделна част от бюджетното планиране на органите в публичния сектор“, пише в документа. Според анализаторите, по-голям напредък трябва да се постигне по отношение на стандартизацията на процедурите за възлагане и за подобряване на прогнозната оценка на разходите. Те са установили също, че е отбелязан незначителен напредък по отношение на устойчивите обществени поръчки, въпреки Плана за зелени обществени поръчки и усилията на АОП за разработване на ръководство, което да улеснява възложителите.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 22.03.2019. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: