Премиерът Бойко Борисов: През юли ще получим покана за чакалнята на еврозоната

Прочетена: 50

Още през юли ще получим покана за чакалнята на еврозоната. Що се отнася до Шенген, една-две държави от чисто егоистични причини не са съгласни за влизането на България. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на българо-германски икономически форум. Премиерът бе доволен от представения доклад на Германо-Българската индустриално-търговска камара за германските инвестиции в България, от който е видно, че до 2009 г., вносът от Германия за България е два пъти по-голям, а през 2009 г. става обратното.

„Полагаме много усилия, за да не растат цените на тока“, каза премиерът в отговор на въпрос от бизнеса. „Не в моите правителства са подписвани договори и за „Белене“, и за „Мариците“ и сега плащаме повече поради тази причина“, допълни Борисов.

Според него, държавата трябва положи усилия да помага на бизнеса, за да може компаниите да вдигат доходите на работниците. „С общи усилия на първо и единствено място сега са доходите“, заяви премиерът в отговор на въпрос на представител на германския бизнес за възможността за реформиране на трудовото ни право. Той обеща, че ще подкрепи подобна идея, като изтъкна, че това трябва да стане чрез разговори между изпълнителната и законодателната власти и бизнеса. И подчерта, че у нас вече има много сериозен проблем с работната ръка, а всички политици, включително и той, носят грях за това, че страната е била рекламирана с квалифицираната и евтина работа ръка, като последното е изиграло лошата шега, защото работниците от различни сфери са отишли в страни, където заплатите са по-високи.

По темата за новия завод на „Фолксваген“ в Източна Европа Борисов отбеляза, че тя ще бъде коментирана, след като фирмата завърши преговорите. „За бизнеса е важно да има стабилни данъци и икономическа среда. Страната има огромен фискален резерв, гарантирано, чрез валутния борд, съотношение евро – лев, а външният ни дълг ще продължава да пада“, каза той.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 28.03.2019. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: