Историческа обиколка на културното наследство – акцент в празничната програма за 140-годишнината на София

Прочетена: 59

Акцент в събитията за честване на 140-годишнината от обявяването на София за столица на България ще бъде празничен маршрут на културното наследство. Той включва 16 ключови са София сгради, подбрани от различни исторически периоди и свидетелстващи за това как се е развивала столицата през този почти век и половина.

Кметът Йорданка Фандъкова, заедно с журналисти, първа направи обиколката, създадена от дирекция „Култура“ и екипът на уеб сайта за исторически маршрути historicalroutes.bg специално за отбелязването на годишнината, която ще бъде отбелязана на 3 април.

Тя започва от паметника „Левски“, преминава през храм паметника „Св. Александър Невски“, къщата на Буров и тази на Киро Стефанов – известен индустриалец от Сливен, който е живял тук с двамата си братя. От другата страна е една от първите кооперации в София.

„Тази година честваме 140-ата годишнина от обявяването на София за столица и бихме искали да използваме този повод да привлечем вниманието на софиянци към историята на града и неговите красиви сгради, защото само това, което познаваме, може да ни накара да се гордеем“, каза кметът Фандъкова.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 29.03.2019. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: