Зам.-министър Николова: Следващият програмен период ще бъде фокусиран върху инвестиции съобразно специфичните нужди на региона

Прочетена: 42

„Следващата оперативна програма за регионално развитие и трансграничните програми 2021-2027 ще бъдат с фокус върху инвестиции в територията и нейните специфични нужди. Новото предложение на Европейската комисия за кохезионна политика открива нови перспективи за промяна на инвестиционния подход в регионите и изпълнението на специфични интегрирани мерки, в това число насърчаване на партньорства между общини, провинции и региони, съобразно потребностите на територията.“

Това каза заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова при откриването на международна конференция на тема: „Дунав: Сътрудничество за иновации“. Събитието се организира от Търговско-промишлената палата – Враца по проект „Еко-иновативно свързан Дунавски регион“, финансиран от Програмата за транснационално сътрудничество „Дунав“ 2014-2020 г.

Подобен подход ще има за цел подобряване качеството на живот и справяне с изоставането в развитието на различни области, стана ясно от думите на заместник-министъра. Тя подчерта, че по този начин ще има повече стратегическа ориентация и ще се концентрират усилията върху ресурсите и справянето със специфичните проблеми в определени области.

Водеща роля в развитието на регионите ще имат местните власти, чиято основна задача ще бъде активното участие на местните общности, бизнеса и академичните среди.

„За да развиваме икономическия, културния, научния и човешки потенциал на Дунавския регион, трябва да се фокусираме върху това да се увеличи участието на всички заинтересовани страни на териториално ниво и върху реализирането на партньорства на местно и регионално ниво“, подчерта още заместник-министър Николова.

С изграждането на такива междурегионални партньорства, създаването на различни типове мрежи, обмяна на иновативни модели, опит и ноу – хау, би могло да се постигнат по-добри резултати и по-голяма добавена стойност за региона.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 09.04.2019. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


%d блогъра харесват това: