Ципрас: Споразумението между Гърция и Северна Македония е решаващо за региона

Прочетена: 63

„Заедно с моя колега, Зоран Заев, успяхме да решим проблема с името между Гърция и Северна Македония, което е особено важно за Балканския регион“. Това обяви гръцкият премиер Алексис Ципрас в Дубровник по време на речта си на конференцията по инициативата „16 + 1″. „Мисля, че това е много критичен момент за световното и регионалното развитие и трябва да загърбим кризата и да изградим нови основи за подкрепа на нашето регионално и глобално сътрудничество. Това, което се опитваме да постигнем е да се справим с предизвикателствата и споровете в нашия регион. По-специално, наскоро заедно с моя колега Зоран Заев успяхме да решим въпроса с името между Гърция и Северна Македония, нещо, което е особено важно за балканския регион“, каза Алексис Ципрас в обръщението си на конференцията и спомена „гръцките инициативи за привличане на инвестиции в региона“, като например китайската инвестиция „Коско“ в Пирея и сътрудничеството по инициативата „Един пояс, един път“.

Според гръцката информационна агенция АНА-МПА, в кулоарите на конференцията се е провела среща между премиерите на Северна Македония, Гърция и Хърватия, на която бе обсъдено сътрудничеството между трите страни.

Според дипломатически източници хърватският министър-председател е поздравил Гърция и Северна Македония за Договора от Преспа. В този контекст Гърция и Хърватия оказаха съдействие при започването на процеса на присъединяване на Северна Македония в ЕС, припомня АНА-МПА.

Гърция тази година участва за първи път в инициативата „16 + 1″. Причината за отсъствието й от форума до момента се дължи на факта, че Китай и другите участващи страни са признали Република Северна Македония под предишното й конституционно име.

Cross.bg

Сподели в социалните мрежи

Автор на 13.04.2019. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.