Милка Христова: Искаме разсекретяване на докладите, въз основа на които е избрана технологията „скарно изгаряне на RDF“

Административният съд София-град даде ход на делото по жалбата на 15 общински съветници срещу отказа на Столичен общински съвет да допусне провеждане на местен референдум, свързан с изграждането на инсталация за горене на RDF-отпадъци на територията на града

Прочетена: 56

Искаме разсекретяване на докладите на датския консултант „Рамбол“, въз основа на които е избрана технологията „скарно изгаряне на RDF“. Това заяви заместник-председателят на Столичния общински съвет от БСП Милка Христова, след като днес беше даден ход на делото в Административния съд София-град по жалбата на 15 общински съветници от различни политически групи в СОС. Те се обърнаха към съда, след отказа на СОС да допусне провеждане на местен референдум, свързан с изграждането на инсталация за горене на RDF-отпадъци на територията на столицата и вземането за целта на заем в размер на 67 милиона евро от Столична община, който ще бъде изплащан от „Топлофикация София“.

„Съдът, в тричленен състав, даде ход на делото, изслуша страните и техните аргументи и доказателствени искания, обясни Милка Христова. – Делото беше отложено за 7-и юни за представяне на доказателства и за излагане на допълнителни съображения на страните. Ако съдът приеме жалбата за основателна, ще се създаде възможност да бъде проведен местен референдум с вече поставените три въпроса. Ако обаче жалбата не бъде приета за основателна, на нас, вносителите, ни остава възможността да инициираме референдум чрез събиране на подписка“.

Във връзка с делото на 7-и юни, жалбоподателите настояват да им бъдат предоставени докладите на датския консултант „Рамбол“.

„На базата на тези доклади, освен технологията – скарно изгаряне на RDF, е определено и мястото за изграждане на инсталацията – в центъра на София, зад Централна гара, начинът на транспортиране – с тежкотоварни камиони от с. Яна, както и са направени финансовите разчети и обосновки, обясни Милка Христова. – На делото стана официално ясно, че въпросната документация е била засекретена от общинската администрация и достъп до нея са имали само общинските съветници – членове на Постоянната комисия по „Опазване на околната среда, земеделие и гори“, но само при изрично подписване на декларация за неразгласяване на информация. Този факт автоматично постави нас, жалбоподателите, в ситуация, в която сме длъжни да вземем неинформирано решение и да сме в невъзможност да преценим решенията на консултанта. При условие, че мотивите в обжалваното решение на СОС срещу нецелесъобразността на въпросите за референдума са взети на база на засекретените доклади на консултанта, на практика ние сме поставени в невъзможност да защитим целесъобразността на въпросите за референдума. При условие, че се решава въпрос, който е на стойност повече от 157 млн. евро и има пряко значение за качеството на живота на софиянци за десетки години напред, те също имат право да се произнесат при решаването му. А най-правилният начин за това е провеждането на местен референдум“.

Както е известно, 15 общински съветници от различни политически групи в СОС поискаха да бъде проведен местен референдум с три въпроса, свързани с изграждането на инсталация за горене на RDF-отпадъци на територията на ТЕЦ „София“. Първият от тях беше – Съгласни ли сте Столична община да изразходва 157 милиона евро, от които 67 милиона евро заем за изграждане на инсталация за изгаряне на RDF/изгаряне на отпадъци? Вторият – Съгласни ли сте инсталацията за изгаряне на RDF/изгаряне на отпадъци да се построи в центъра на София, район Сердика, бул. “История Славянобългарска”, на територията на ТЕЦ „София“? И третият – Съгласни ли сте инсталацията за изгаряне на RDF/изгаряне на отпадъци да се построи до Завода за механично и биолгично третиране на отпадъци, в местността „Садината“ до село Яна. Искането на 15-те общински съветници за провеждане на местен референдум не беше допуснато от управляващите в Столична община с аргументите, че въпросите са незаконосъобразни и нецелесъобразни. В резултат на този отказ, съветниците подадоха жалба до Административния съд.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 14.04.2019. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.