Проект на АОП насърчава зелените обществени поръчки

Прочетена: 143

Потенциалът на зелените обществени поръчки в България е между 18 и 20 % от всички процедури, стана ясно при представяне на проект за методическа подкрепа за развитието им. Той е на Агенцията по обществени поръчки (АОП) и се финансира по Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Бюджетът е 545 000 CHF, от които 81 750 CHF швейцарско финансиране и CHF 463 250 CHF българско. Целта е да се разясни потенциала на тези процедури и да се обясни как те могат да се използват като полезен инструмент за реализиране на мерките на държавата с екологична насоченост. Зелените поръчки са тясно свързани с политиките по опазване на околната среда и затова са все по-актуални, а в скоро време ще станат и неизбежни. За момента те нямат задължителен характер, а възложителите само могат да бъдат съветвани да залагат зелени критерии.

За да се подпомогне налагането на трайна практика е изготвено практическо помагало за всички заинтересовани лица. То съдържа селектирани продуктови групи, зелени критерии за тях, съвети за прилагането им в хода на възлагането.

Предстоят специализирани тематични обучения за управляващи органи на оперативни програми, представители на централната и местната власт, бизнеса и неправителствените организации и популяризиране чрез различни комуникационни канали на зелените поръчки.

Първата зелена поръчка у нас е от 2008 година на „Столичен автотранспорт“ и е за доставка на 9 газови автобуса. Година по-късно се провежда и първата в страната конференция по темата с наслов „да осъществим промяната.

Към днешна дата това, което спира възложителите да поставят зелени критерии е по-високата стойност на началните инвестиции и оскъпяването на договорите. Като краен ефект обаче тези поръчки пестят пари, пестят природни ресурси, намаляват вредните емисии и вещества,  повишават конкурентоспособността и благоприятстват потреблението на екологични продукти.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 16.04.2019. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: