Кметът Йорданка Фандъкова провери преди Великден как върви реставрацията на стенописите в черквата на Курилския манастир

Прочетена: 39

Столичната община е осигурила 52 хил. лв. за реставрацията на стенописите черквата в Курилския манастир „Свети Иван Рилски“. Това стана ясно при посещение на кмета на София Йорданка Фандъкова на Велики четвъртък.
„Заедно с кмета на район „Искър“ поехме ангажимент за възстановяването на прекрасните стенописи, които може да се видят в манастира. Игуменът е изключително активен човек и върши много работа, но има нужда и от помощ“, заяви Фандъкова и допълни, че е дълг на общината да поддържа духовното богатство.
Кметът припомни, че през 2013 г. е започвала поетапна реставрация на ценните стенописи в храма. Освен възстановяването са изградени музейна част, библиотека, архондарик и камбанария. Направено е цялостно обновяване на облика на дворното пространство. За предстоящите празници Фандъкова пожела смирение, добри мисли и призова всеки да помага на ближния.
В годишния бюджет на Столична община са заложени средства за ремонт и строителство на още 4 черкви. Предвижда се подпомагане и на строителни дейности.
Манастирът е основан през ІХ-Х в. и е един от най-старите в Софийска епархия. В началото на османското владичество е разрушен. През 1593 г. е възстановен със средства на жителите от околните села. Тогава е построена и сегашната църква. Обновяването на Курилския манастир в края на XVI в. и украсяването на черквата със стенописи по това време се свързва с името на Св. Пимен Зографски (Софийски) – известен български живописец, книжовник и строител. Понастоящем Курилският манастир се поддържа от светски лица.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 25.04.2019. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


%d блогъра харесват това: