Постижения на Българо-швейцарската програма са подредени в изложба в Парламента

Прочетена: 59

Вицепремиерът Томислав Дончев откри в централната зала на парламента изложбата „Хора за хората: България и Швейцария“. Тя представя най-значителните постижения на Българо-швейцарската програма за сътрудничество чрез четиринадесет от стотиците истории на успеха на хората, въвлечени в нейните инициативи.

„Парите, които получаваме като помощ от Швейцария са безспорно ценни, но тази програма ни е по-скъпа с идеите, които тепърва ще развиваме, с проектите, които ще надграждаме. Знаем, че още няма решение в тамошния парламент, дали ще има втори епизод на филма, но определено ни се иска той да продължи“, изрази се метафорично Дончев.

Той специално спомена проектът за дуално обучение „Домино“, който се превръща в основа за развитието на един основен приоритет на държавата – осигуряването на квалифицирани кадри за различни сектори, включително и строителството.

„Хора за хората“ означава, че швейцарският народ е заедно с  българите: солидарността ни е основана на убеждението, че споделяме общо бъдеще и сме изправени пред общи предизвикателства. Заедно сме по-силни и можем да успеем. Горди сме, че заедно подкрепихме стотици успешни начинания и тази фотоизложба представя човешкия им облик“, сподели посланикът на Швейцария  Н. Пр. Мюриел Берсе Коен.

От 2010 г- до сега са подкрепеви над 120 инициативи в ключови за България сектори: околна среда, сигурност, гражданско общество, социално включване на уязвими групи, научни изследвания и образование, предприемачество и партньорства. Програмата, с общ бюджет 76 милиона швейцарски франка, е част от Швейцарския принос към разширения Европейски съюз, като съфинансирането от българските институции и гражданските организации  е до 15%.

„Зад всяка инициатива стоят амбициозни планове, творчески идеи, сериозна работа и лична отдаденост на хората от България и Швейцария: те заедно сбъдват мечти и задвижват промени от полза за всички. Много от тези промени доведоха до реформи в образованието, здравеопазването, социалните политики и опазването на околната среда. Множество партньорства и лични приятелства ще останат и след края на годината, когато всички проекти бъдат завършени“, каза още посланик Коен.

След парламента фотоизложбата ще пътува до различни градове в страната. Тя е първото от серия събития, които ще представят най-добрите постижения на Българо-швейцарската програма за сътрудничество, за да вдъхновят нови инициативи.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 08.05.2019. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: