До края на годината ще стартират първите ВиК проекти по ОПОС

Прочетена: 58

До края на годината ще стартират първите ВиК проекти по Оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС), като има готовност до 3,5 години да е приключило изпълнението. Това обяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, след като откри форума „Проектни предложения на ВиК оператори за финансиране по ОПОС 2014-2020 г.“, чиято цел бе да се обяви напредъка по подготовката на новите инвестиции.  Той напомни, че всички 14 ВиК дружества в страната са подали предсрочно проектите си. Очаква се с изпълнението на проектите в 50 населени места с 10 хил.  и повече еквивалент жители да бъдат уеднаквени екостандартите с тези по ресорните евродирективите и да се подобри пречистването и третирането на отпадните води, каза Нанков по време на форума. Наред с това над 850 километра ще бъдат новоизградените водопроводи и канализационни колектори и още толкова реконструирани по линия европейската солидарност, добави той и посочи, че през следващите четири години се очаква да се работи по 400 отделни обекта и подобекта.

„На финалната права сме и в един интересен момент, когато предстои да се случат на-големите инвестиции във ВиК сектора. Говорим за 1,9 млрд  лв. по линия на европейската солидарност, но и със сериозно съучастие на държавата и операторите. Много са проблемите и предизвикателствата в бранша, но водим дългосрочна и последователна политика“, каза зам.-министърът. Той припомни, че подземната инфраструктура е невидима за хората, но тя е над 4 пъти по-дълга от тази над земята, като съотношението е 90 000 км. към 20 000 км. републикански пътища.

„ВиК структурата е приоритет във време две правителства. В предишния период построихме  51 пречиствателни станции. Отделно от средствата по оперативните програми в плановата политика на държавата са включени и директни субсидии за 80 млн. лв., а с 130 млн. лв. заем от Световната банка се строи язовир за битово водоснабдяване. Отделно са реките инвестиции на ВиК операторите.

Нанков посочи и новите аспекти в настоящия подход. На първо място, сега за първи път тези инвестиции се правят на база на регионални прединвестиционни проучвания, като целта е да се обхване общата картина и да се имат предвид регионалните нужди. На второ – за първи път бенефициенти са ВиК операторите и те са изправени пред огромни предизвикателства като обеми и сложност и мултифункционалност на финансовия инструмент.

Предизвикателството е  факторът време – в следващите 4 години всичко трябва да е приключено.

Председателят на парламентарната комисия по Околната среда и водите Ивелина Василева, каза пред участващите във форума проектанти, инвеститори, строители и бенефициенти, че вече се договаря бюджетът за периода 2020-2027 г.  „Добрата новина е, че бюджетът за кохезия е увеличен и в проекта има 18 млрд. евро повече и голяма част от ресурса ще е за околна среда и адаптация към измененията на климата, така че предизвикателствата престоят“, обяви Василева.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 09.05.2019. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


%d блогъра харесват това: