Направиха първа копка на новата сграда на немското посолство

Изпълнител на проекта е „Главболгарстрой“ АД

Прочетена: 105

Направиха първа копка на новата сграда на немското посолство в столицата. На официалната церемония присъстваха вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева , германския й колега Хайко Маас, немският посланик Херберт Залбер. От страна на строителя на събитието бе инж. Симеон Пешов, президент на „Главболгарстрой“ АД и почетен председател на Камарата на строителите в България.

„С полагането на основите на новата сграда на посолството искаме да демонстрираме, че и в бъдеще ще се стремим да инвестираме в германо-българските отношения“, каза от своя страна германският външен министър Хайко Маас. Той благодари на България за добрата работа по време на председателството на ЕС и изрази надежда, че и след изборите за Европейски парламент Германия ще може да разчита на страната ни като партньор и посредник по основни теми като Западните Балкани и разширяването на ЕС.

Българският външен министър Екатерина Захариева изрази вълнението си от факта, че основите на новото немско посолство, училище и резиденция на германския посланик се полагат точно в годината, в която България и Германия честват 140-годишнината от установяването на дипломатическите си отношения.

Планираните дейности са разделени на отделни етапи, така че съществуващата сграда на Посолството да се използва и да изпълнява дипломатическите и консулските си функции по време на целия процес.
Съгласно графика на проекта всички строителни мерки, свързани с изграждането на новата сграда на посолството са предвидени да приключат до края на 2020 година, а работите по разрушаване на старата и пълното му финализиране до края на юли 2021г.
Изпълнението на строителството и последващото функциониране на сградите трябва да се извършва, когато е възможно, с използване на местни материали и изпълнители. Изпълнителят трябва да гарантира, че са взети под внимание, както местните, така и германските строителни наредби и стандарти, с цел проектиране на ефективна и безопасна нова сграда.
За „Главболгарстрой“ АД това ще бъде трети дипломатически обект. През годините компанията е работила и по изграждането на новото посолство на САЩ в София и резиденцията на посланика на Норвегия.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 20.05.2019. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: