Зам.-министър Деница Николова: Дигитализацията и внедряването на иновации ще дадат по-силен тласък за развитието на Дунавския регион

Прочетена: 24

Развитието на Дунавския регион и мястото му в бъдещото разпределяне на ресурси от кохезионните фондове на ЕС в периода след 2020 г. обсъдиха на работна среща в Букурещ  националните координатори по изпълнение на Дунавската макрорегионална стратегия. Представителите на 14-те държави коментираха промените в мерките и дейностите, които да доведат до по-резултатно развитие на териториите по поречието на река Дунав. България е представена от зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, която представи позицията на страната ни по отношение на необходимите промени в подхода на изпълнение на стратегията.

„Целта ни е стратегията за развитие на региона да бъде ориентирана към по-малко на брой, но стратегически ориентирани приоритети, обединяващи интересите на всички държави“, заяви заместник-регионалният министър. Това може да се стане с дефиниране на стратегически проекти, които с подкрепата на бъдещо европейско финансиране да дадат основен тласък в развитието на териториите на държавите. Такива са дигитализацията и цифровата трансформация, внедряването на иновации, иновативни подходи и инвестиции, които могат да допринесат за по-видими резултати от съвместните усилия на държавите, както и ангажираните институции в изпълнение на стратегията.

„За България е ключово важно да потърсим синергията между стратегията, възможностите й за финансиране през програма „Дунав“ и стратегическия ни фокус за развитие на Северна България. Ключово важно за сближаването на регионите в ЕС е да се осигурят още на този етап необходимите гъвкави механизми за изпълнение на транснационални проекти с мащаби над националните граници, тъй като това ще допринесе за по-видими резултати от стратегията и ще осигури по-цялостни и териториално ориентирани инвестиции даващи тласък в развитието“, коментира зам.-министър Деница Николова.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 23.05.2019. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: