Осветиха новия храм „Св.Св. Кирил и Методий“ в село Румянцево

Прочетена: 182

На 24 май Плевенският митрополит Игнатий извърши тържествено освещаване на нов храм „Св.Св.Кирил и Методий“ в село Румянцево. В служенето участваха и петима свещеници от Луковит и Плевен, а стотици вярващи, сред които и млади хора с деца от селото и целия регион се стекоха на площада, за да присъстват и заснемат събитието. Новият храм е издигнат на мястото на стара църква със същото име, изографисана от дебърския майстор  Велко Илиев,но разрушена преди 1989 г. От 2003 г. досега в селото има параклис с камбана, до който сега се издига новата придобивка с фасада от ръчно дялан камък с керамични тухли.

Проф. дтн инж. Цоло Вутов говори пред гостите. Снимка: Ромео Чолаков

На освещаването присъстваха индустриалецът проф. дтн инж. Цоло Вутов, който е основен дарител за храма заедно със семейството си, д-р инж. Владимир Вутов, който е и член на Контролния съвет на КСБ.

Кметът на община Луковит Иван Грънчаров благодари пред събралото се множество на основния дарител проф. Цоло Вутов, който е тяхно свързан с Румянцево, подпомагал е там  обществени сгради и е почетен гражданин на община Луковит. „Трябва да се гордеете, че имате такъв съгражданин!“ И допълни: (…) „Има хора, за които вярата е вътрешна потребност“.

 

Новата църква в Румянцево е кръстокуполна с притвор, купол, три абсиди и малка камбанария.  Тя е изографисана от художника-иконописец Марио Беров, а дърворезбата на храма е от майстора на църковни дърворезби от Плевенския край Лукан Лазарски.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 25.05.2019. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: