„Евроизбори 2019: какво следва?“ – оптимистичен поглед към бъдещето на ЕС

Прочетена: 40

„Високата активност на евровота е ясен сигнал, че избирателите искат Европа. Предстои обаче упорита и ежедневна работа за обединението и добруването на европейците и всеки избран депутат трябва да го има предвид“. Това заяви проф. Ингрид Шикова, преподавател в СУ “Св. Климент Охридски“ и експерт в областта на политиките на ЕС по време на дискусията  „Евроизбори 2019: какво следва?“, организирана от бюрото на Европейския парламент в България часове преди неформална среща на върха на държавните и правителствените ръководители от ЕС в Брюксел на 29 май. Тя определи съюза като „нещо като нищо друго на света, нещо уникално. Според нея най-после се е появил инстинктът за самосъхранение на ЕС и сега мисията на съюза трябва да е „Европа, която защитава“, без това да значи протекционизъм. По повод сравнително ниската избирателна активност в България тя каза, че е необходимо още много просвещение по европейските въпроси, което да започне с училищата, да се работи с младите хора.

Според социолога Марчела Абрашева тези избори показаха, че „не всеки критичен поглед върху Европейския съюз означава евроскептицизъм; не всяко критично мнение означава, че Европейският съюз се разпада“. Относно ниската избирателна активност в България тя коментира, че „това е диагноза за родната политическа действителност и липса на увереност, че българските гласове в Европа означават нещо“.

Политологът Владимир Шопов смята, че се отива към свръхголяма коалиция. Тя ще има обща политическа програма, но в ежедневието си по-често ще се явяват „а ла карт коалиции“ по определени теми. Шопов прогнозира, че някои от доскоро добре познатите стабилни фракции ще се окажат по-нестабилни. Има и свиващ се център, а двете партийни фамилии в него преживяват структурни атаки от различни флангове.

По думите на Ингрид Шикова, Зелените са успели да спечелят сърцата на младите и вероятно на техните родители.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 29.05.2019. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: