Два начина за плащане на тол таксите при тежкотоварните автомобили

Прочетена: 67

sdr


Представиха бордовите устройства за тол системата по време на пресконференция на „Интелигентни трафик системи“ (TоllPass), които са официален партньор на АПИ (Агенция „Пътна инфраструктура. Това е фирмата, която отговаря за събирането на тол таксите и електронните винетки. В нея взеха участие изп. директор и търговския директор на фирмата Станислава Арнаудова и Иван Георгиев

Иван Георгиев увери, че системата, която ще се ползва в страната, е най-модерната в цяла Европа и с нея работят редица западни страни като Германия и Белгия.
Според него се предвижат два варианта за плащане на тол таксите за камиони над 3,5 тона и автобуси, а при определянето на цената за километър ще се взимат предвид различни параметри. Той обясни, че цената на километър за камионите и автобусите ще се определя на база на брутното тегло на автомобила, броя на осите, емисионния клас и класът на пътя, по който ще се движи превозното средство. Все още обаче не е ясно какви ще са тарифите.
Отчитането се предвижда да става по два начина. „Едното отчитане ще става ръчно – на база на маршрутна карта. Водачът спира до мястото за продажба, избира си начална и крайна точка и предплаща услугата“, обясни Иван Георгиев. За пример посочи бензиностанциите.
Другият начин е автоматичното отчитане. При него в камиона се монтира бордово устройство, което е GPS базирано. То предава в реално време данни към централната система. Това устройство е подходящо за регулярно или ежедневни пътувания. Ще се предоставя на водачите срещу депозит, който ще се връща при връщане на устройството. То ще работи на 8 езика, включително и на български.

По-конкретно оборудваният с устройство автомобил пътува по платената пътна мрежа, а сателит ще го засича в реално време. Бородовото устройство изпраща данните към системата на TollPass, където се конвертират и се изпращат към централната система на АПИ. Стационарните и мобилни камери (портали) по пътя ще засичат номерата на превозните средства и след проверка в централната система ще регистрират дали даден камион пътува коректно.
Ще има обаче такса за обслужване. Според неофициална информация става дума за около 3 евро на месец. Освен това според договора от TallPass ще получават и 7% от цената на тол таксата, както и при договорът им за винетките. Въпросното бордово устройство ще предоставя и информация за баланса по договора със съответния клиент и ще известява при липса на достатъчна наличност.
„Другият възможен начин за заплащане е чрез GPS тракер, но той трябва да бъде сертифициран“, каза Георгиев.
По думите му инвестицията на „Интелигентни трафик системи“ към момента е над 11 млн. лв. за електронните винетки, а до края на годината ще надвиши 15 млн. лв.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 06.06.2019. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: