Общинските търговски дружества отчитат високи приходи за 2018 г.

Прочетена: 35

Анна Радева

„Годишните приходи на търговските дружества, в които работят над 10 000 човека,  за 2018 година възлизат на 867, 359  млн. лв. , половината от които са от „Топлофикация“-София. Това каза Николай Стойнев, председател на постоянната Комисия по икономика и собственост към Столичната община и зам.-председател на Столичния общински съвет /СОС/ по време на брифинг в СО, който той даде заедно с колегата си д-р Веселин Милев, председател на Комисията по здравеопазване и социална политика в СО.

Николай Стойнев посочи за пример успешното реализиране на проекта за парк „Възраждане“, изцяло със собствени средства и две общински дружества – „Софийски имоти“ и „Спортна София“. През 2018 г. „Софийски имоти“ са въвели в експлоатация зелената част на повече от 52 дка, а тази година предстои да бъде довършен рекреационен спа комплекс и аквапарк.

„Комплексът ще се простира на територия от 6,6 дка с няколко басейна , изцяло с минералната вода , воденица и четири водни пързалки. „Спортна София“ построи през миналата година спортната зона на територията на 24 дка, която включва игрища за мини футбол,  тенис корт,  плажен футбол , баскетбол, волейбол, пързалка за кънки и хокей и детска площадка.  Председателят на комисията по икономика акцентира и върху работата на търговското дружество  „Лозана“ ,което с помощта на СО и СОС е успяло да инвестира и привлече над милион лева в европейски програми и да осигури работа на хора в неравностойно положение. През 2019 г. в експлоатация бе въведен модерен здравен център в район „Илинден“ със солна стая и спа капсули, който се посещава от близо 100 пациента на ден, повечето от които деца“, посочи още той.

По време на пресконференцията за дружеството с най-голяма печалба в общинската икономика бе посочен Центърът за градска мобилност с обща печалба преди облагане с данъци 6, 364 млн. лева. През 2019 г. дружеството ще инвестира 2 млн. лв за ремонт на тротоарни площи. Други 2,2 млн. лв. се предвиждат  за  буферен паркинг до метростанция „Васил Левски“ с площ от 908 000 кв.м.  В програмата на Центъра е предвидено да се ремонтират още 2 паркинга – подземният до „Централна гара“-София надземен в район „Надежда“. Сред успешните търговски дружества на Столичната община бяха посочен „Егида“, „В и К“- София, Пазар „Възраждане“, Пазар„Запад“ и „Пазар „Юг“.Специално внимание бе отделено на работата на „Софинвест“ по проектите за парк „Въртопа“  и Розариума в Борисовата градина.

Акцент бе поставен и на развитието на транспортната мрежа със стартирането на третата линия на метрото през есента и закупуването на 400 нови автобуси през последните години. Зам.-председателят на СОС  каза още, че предстои изграждането на нова тролейбусна линия, която ще свързва кв.“Манастирски ливади“ .

„Отчитаме положителен финансов резултат във всички общински лечебни заведения“, каза д-р Веселин Милев. Председателят на здравната комисия в СОС напомни, че  всяка година Столичната община заделя по 10 млн. лв. за дейности,недофинансирани от НЗОК. Отделно са инвестициите в строителство, ремонтите и закупуването на нова апаратурата. За тези проекти от Столичния приватизационен фонд са преведени 5 млн. лева . До момента най-много средства за строителни дейности и медицинска техника са вложени в  ПСАГБАЛ„Света София“ и Втора АГ болница „Шейново“, главно за мамографи и ендоскопска апаратура. С подкрепата на Столична община Първа АГ болница е с изцяло ремонтирана родилна зала и хирургия .Във Втора АГ болница продължават ремонтните дейности по санирането на сградата,смяната на отоплителната инсталации  и покрива. В 14 ДКЦ предстои изграждането на национален спортен център по възстановяване, като идеята е все още проект. Още подробности за строителството и ремонтите в общинските здравни заведения четете в следващите броене на в.“Строител“.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 10.06.2019. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: