В Смолян създават Център за хора с деменция

Прочетена: 22

В Община Смолян започва реализация на проект „Създаване на дневен център за подкрепа на лица с различни форми на деменция и техните семейства в гр. Смолян“. Това стана ясно на пресконференция в сградата на администрацията, съобщава  в. Родопи Смолян.
Зам.- кметът Марин Захариев посочи, че грижата за тези лица е проблемен сегмент в градовете в страната, в които има малко или няма места, в които хората с деменция да прекарват време през деня. За тези хора трябва да бъдат полагани грижи ежедневно и с откриването на Центъра ще се облекчат грижите за тях на техните семейства. Едно от условията бе той да е в реновирана сграда или за него да бъде изградена нова. „Избрахме сградата на бившия тубдиспансер, защото там има двор , което също беше друго условие за Центъра, за да има място за разходки. Надяваме се в срок и качествено да осигурим услугата и след това да имаме финансиране за функционирането на този център, който е нужен и ще задоволи потребностите на голяма част от населението“, коментира Захариев. Той отбеляза, че се надява да се изпълни успешно поредния проект по ОП „Регионално развитие“ и сградата да бъде използвана като комплекс за социални услуги.
Общата стойност на проекта е 553 159.32 лв. с ДДС, а продължителността – 24 месеца от сключването на договора или до 12.12.2020 г.
По данни на Регионалната здравна инспекция – Смолян с основна диагноза деменция в община Смолян има общо 52 лица, поясни инж. Щонов.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 13.06.2019. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


%d блогъра харесват това: