Европейският орган по труда е готов да заработи през октомври

Прочетена: 38

Днес, точно преди заседанието на Съвета по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси в Люксембург, в рамките на което министрите следва да приемат официално Регламента за създаване на Европейски орган по труда, държавите членки решиха в коя европейска столица ще бъде неговото седалище. Комисарят за заетостта, социалните въпроси, уменията и трудовата мобилност Мариан Тейсен приветства решението:

Поздравявам град Братислава и правителството на Словакия с избирането на града за седалище на Европейския орган по труда.

От началото на мандата ми мой приоритет бе справедливата трудова мобилност. Свободното движение стимулира растежа, помага на предприятията да намерят уменията, които са им нужни, и дава на всеки един възможността да използва по най-добрия начин своите дарби, но то трябва да бъде управлявано добре. Това налага правила, които са справедливи, ясни и ефективно прилагани. Европейският орган по труда е най-важният елемент от тази дейност. Той ще подпомогне трудовата мобилност и ще предостави на държавите членки на ЕС инструментите, от които се нуждаят, за да си сътрудничат по-ефективно в борбата с измамите и злоупотребите.

Регламентът за Европейски орган по труда бе приет в рекордно кратки срокове и съм уверена, че преместването на Европейския орган по труда в Братислава ще бъде и безпроблемно и бързо. Органът ще започне работа в Брюксел от октомври, докато бъде преместен в града, избран за негово седалище. Очаквам с нетърпение Органът да се установи и започне работа в Братислава възможно най-скоро.

Контекст

Председателят Юнкер обяви идеята за създаването на Европейски орган по труда в своята реч за състоянието на Съюза през септември 2017 г. Комисията представи предложението си за създаване на Европейски орган по труда през март 2018 г. и през февруари 2019 г. Европейският парламент и Съветът постигнаха временно споразумение. След Европейския парламент днес Съветът също одобри официално Регламента за създаване на Европейски орган по труда, който ще влезе в сила през следващите дни след като бъде подписан и публикуван. Този нов орган ще се стреми да гарантира прилагането на правилата на ЕС относно трудовата мобилност по справедлив, достъпен и ефективен начин. След днешното окончателно приемане на учредителния регламент органът ще бъде сформиран и действащ през 2019 г. и ще започне да оперира с пълен капацитет през 2024 г. На 16 октомври 2019 г. ще бъдат представени съставът на управителния съвет и работната програма на Европейския орган по труда.

Изборът на седалище на Органа бе направен с общо съгласие от представителите на правителствата на държавите членки, след процедура и критерии, одобрени от самите тях. В рамките на тази процедура заинтересованите държави членки трябваше да представят до 6 май 2019 г. предложение за осигуряване на седалището на Органа, като посочат подробно как отговарят на критериите и уточнят предлаганите условия.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 13.06.2019. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: