В КТ “Подкрепа“ са оптимисти за разширяването на ЕС в посока Западни Балкани

Прочетена: 27

„България и особено КТ „Подкрепа“ имат надеждата, че тенденцията за разширяване на ЕС в посока Западни Балкани не просто ще продължи, а ще се ускори“. Това заяви президентът на конфедерацията Димитър Манолов на форума “ Укрепване на капацитета и задълбочаване на сътрудничеството за интеграция на Западните Балкани в конкурентоспособна социална Европа“, който се провежда днес и утре в централата на синдиката. „Европа е изправена на кръстопът, има различни, понякога диаметрално противоположни очаквания за бъдещето. Това накъде ще тръгне ЕС ще стане ясно след избора на новата Европейска комисия“, каза Манолов. По думите му за нас ще е важно кои тенденции ще доминират през следващите пет години и дали сред тях е идеята за по-бърза и ускорена интеграция.
Председателят на Комисията по външна политика в НС Джема Грозданова заяви, че българската позиция е против разделянето на Албания и Република Северна Македония в преговорния процес за членство в ЕС. Тя припомни, че холандският парламент гласува против започването на преговори за членство на Албания в Европейския съюз, но отхвърли подобна резолюция, отнасяща се за Северна Македония. По думите й, Сърбия и Черна Гора не бива да вървят в пакет, защото проблемът между Белград и Прищина ще забави развитието на Черна гора и влизането й в ЕС.
Тя също подчерта, че България е направила много за възможността държавите от Западните Балкани да продължат своята евроинтеграция, както и че ЕС има огромна роля за гарантиране на правата на работещите хора. Цитира данни, според които в ЕС живеят едва 7 процента от световното население, но се генерират 22 процента от БВП на света, а страните членки извършват 40 процента от социалните разходи в световен мащаб. По думите на Грозданова тази статистика дава основание да се претендира, че ЕС е глобален играч на световната сцена. Тя отбеляза, че интересно изследване сочи, че осем от десет европейци смятат, че безработицата и социалните неравенства са сред основните предизвикателства на ЕС.
Всички участници във форума, сред които беше и заместник-социалният министър Лазар Лазаров, подчертаха важната роля на България за възможността Западните Балкани да продължат своята евроинтеграция и значението на социалния диалог в променената среда на ЕС.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 14.06.2019. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: