Старото правителство на Молдова отстъпи властта на ново

Прочетена: 17

Демократическата партия в Молдова обяви, че напуска правителството и сдава властта на нова коалиция, която получи подкрепата на САЩ, ЕС и Русия, предаде АФП.

В продължение на почти седмица кабинетът на премиера Павел Филип отказваше да го стори с мотива, че новата управляваща коалиция е просрочила законовия срок.

Бедната бивша съветска република, намираща се между Румъния и Украйна, е в политическа криза от февруари, когато изборите не излъчиха ясен победител.

В края на миналата седмица парламентът одобри правителство, договорено от изненадваща коалиция – проевропейската партия АКУМ и проруската Социалистическа партия. Целта им бе за свалят от власт Демократическата партия, водена от олигарха Владимир Плахотнюк.

Но Конституционният съд обяви, че срокът за формиране на правителство е просрочен, като отстрани от длъжност проруския президент Игор Додон, а назначеният временно на поста Павел Филип подписа указ за разпускане на парламента и предсрочни избори през септември.

Последваха дни на двувластие и взаимни обвинения в узурпиране на властта. Като в този период Русия, членки на ЕС и САЩ подкрепиха новото правителство.

„Имам послание за целия свят. Молдова е най-накрая свободна“, обяви премиерът и лидер на АКУМ Мая Санду.

Часове по-рано премиерът Павел Филип и вторият човек в Демократическата партия Владимир Чеботари обявиха, че правителството им ще подаде оставка.

Междувременно президентът Игор Додон анулира указа за разпускане на парламента и предсрочни избори.

Cross.bg

Сподели в социалните мрежи

Автор на 15.06.2019. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: