Улесняват товарните превози между България и Черна гора

Прочетена: 34

България и  Черна гора сключиха спогодба за международни автомобилни превози на пътници и товари. Така ще се постигне по-голяма ефективност на превозите, защото се преодоляват редица административни пречки. Спогодбата приближава двете държави към либерализиране на двустранния и транзитен превоз на товари. Документът беше подписан от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков и черногорския му колега Осман Нуркович.

Росен Желязков посочи, че целта на спогодбата е да се премахне разрешителният режим за международни автомобилни превози на пътници и товари между България и Черна гора. „С документът се дава началото на нова правна рамка и регулация“, уточни той.

Желязков поясни, че се е получил интересен разговор между двете страни, който се очаква да продължи. „Той беше свързан с научените от България уроци в процеса на управление на европейските средства, управление на инфраструктурата, на операторите, в процеса на концесиониране на важни инфраструктурни проекти и грешките, които сме научили през годините“, отбеляза транспортният министър.

От своя страна Нукович посочи, че за него е голямо удоволствие да подпише двустранното споразумение за международни пътници и товари между двете държави. Транспортният министър на Черна гора обясни, че споразумението има за цел да осъществява както международен превоз на пътници и товари от едната до другата държава, така и превоз от трети държави, чиито превозни средства преминават през територията на България и Черна гора. Нуркович изтъкна, че спогодбата ще окаже най-голямо влияние в стопанските субекти между двете държави, които се занимават с такъв тип превози.

Очаква се да стокообменът между двете страни да се , постигнал до 40% ръст през 2018 г. Спогодбата влиза в сила един месец след подписването й.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 17.06.2019. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: