Зам.-министърът на образованието Таня Михайлова: Все повече се вижда ползата от професионалното образование

Прочетена: 68

Зам.-министърът на образованието и науката инж. Таня Михайлова откри националната конференция „Европейските измерения на професионалното образование и обучение“. Форумът бе организиран от Националната агенция за професионално обучение и образование /НАПОО/, като представител на България в ReferNET. В дискусията по докладите от конференцията взеха участие и експерти от Министерство на труда и социалната политика, Центъра за развитие на човешките ресурси, Министерство на туризма, БТПП, КНСБ и др.

„Все повече се вижда ползата от професионалното образование и трябва да излезем от клишето, че то ограничава. Добре е да се съсредоточим върху уменията, които обучаемите придобиват, за да бъдат полезни във всяка сфера, в която решат да се реализират И когато говорим за компетентностен подход и резултатно ориентирано обучение, аз се радвам, че професионалното обучение отдавна върви в тази насока“. Това каза зам.-министър Михайлова по време на откриването на събитието

Началото на националната конференция бе поставено с подробно представяне на дейността ReferNet. като общоевропейска мрежа за обмен на опит и експертиза в областта на професионалното образование и обучение. Тя е създадена през 2002 година от Европейската агенция за развитие на професионалното обучение – CEDEFOP и в нея са представени  всички страни-членки на Европейския съюз.

Основните доклади на националната конференция бяха за състоянието на професионалното образование и обучение/ППО/в България, кариерното консултиране и изкуствения интелект – обучителни инициативи на Студентското общество за компютърно изкуство и Националния център за информация и кариерно развитие и кредитната система в ППО. Внимание бе отделено и на нивото на подготовка в Центровете за професионално обучение, през които през 2018 г. са преминали 99 590 курсиста като основните дейности на реализация са в сферата на МПС, фризьорските и транспортни услуги.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 18.06.2019. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: