Менда Стоянова, ГЕРБ: ЕРБ са съгласни с предложението на ДПС за отворено финансиране на политическите партии, но остават твърдо зад предложението си за субсидия от един лев

Прочетена: 18

ГЕРБ са съгласни с предложението на ДПС за отворено финансиране на политическите партии, но остават твърдо зад предложението си за субсидия от един лев. Това обяви пред журналисти в парламента председателят на комисията по бюджет и финанси и депутат от ПГ на ГЕРБ Менда Стоянова, съобщава БТА.

Менда Стоянова обясни, че предложението на ДПС, което вече е внесено между първо и второ четене за промени в Закона за държавния бюджет, е за нула лева финансиране от държавата и възможност партиите да се финансират от други източници – дарения от физически и юридически лица. „Говорихме с тях, но ние оставаме на нашата позиция, считаме че един лев или това, което ние сме внесли, е това, което ще защитаваме в зала“, обясни Стоянова.

Тя уточни, че законодателни промени ще бъдат направени по отношение на отвореното финансиране.

„Един лев е наистина ниска субсидия и няма как партиите да бъдат едновременно с това ограничени да получават каквито и да било дарения, както е в момента“, каза още Стоянова. По думите й американският модел на финансиране изисква да се направят промени, които да дадат възможност физически и юридически лица да даряват на партиите при пълна прозрачност, попълване на декларациите за произход и качване на въпросните декларации в регистър на Сметната палата.

 

Сподели в социалните мрежи

Автор на 19.06.2019. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: