МС ще въвежда задължителни стандарти за административно обслужване на граждани и бизнеса

Прочетена: 69

На много места в страната все още не са изпълнени законови задължения на администрацията, не са променени процедурите и образците на документите и не са приложени приетите облекчения за гражданите и бизнеса.Това са част от констатациите на доклада от извършено наблюдение по метода „таен клиент“. То е обхванало предоставянето на 15 услуги в 13 общини, държавни, областни и общински администрации. Резултатите бяха обявени на конференция в Министерския съвет в четвъртък, а ден по-рано вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че дава срок до един месец за отстраняване на нарушенията.

Експертът от Дирекция „Модернизация на администрацията“ Алеко Джилджов съобщи, че обслужването ще бъдат актуализирано спрямо европейските стандарти, за да се постигне по-високо качество на предоставяните услуги. Стандартите включват местоположение на звеното за административно обслужване, осигуряване на паркинг за достъп, разработване на система за управление на чакащи клиенти, задължителен брой на гишетата, дистанционна работа с потребители със специфични нужди, уеднаквяване на указателната информация и за намаляване на броя на изискваните от потребителите документи.

Джилджов обяви още, че държавата има намерение да въведе чат услуга и автоматичен чатбот в администрациите. „Чиновниците трябва да комуникират, а не да чакат жалби: „Чатботът е виртуален асистент, който трябва да се инсталира, администрацията има възможност да се справи с тези неща“. Колегата му Красимир Божанов разясни, че не навсякъде, където е имало наблюдение ще има санкции и се очакват подобрения с конструктивни мерки.

Като едно от най-често наблюдаваните нарушения бе оповестено това, че въпреки, отпадналата нормативна необходимост някои документи да се предоставя от гражданите, администрациите все още ги изискват, вместо да ги движат по служебен път.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 20.06.2019. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: