Започнаха изборите за кмет на Истанбул

Прочетена: 29

Избирателните секции за повторните кметски избори в Истанбул отвориха врати, предава турският телевизионен канал TRT World, като припомня, че резултатите от гласуването на 31 март бяха анулирани. За управление в най-големия турски град се борят Бинали Йълдъръм от управляващата партия „Партия на справедливостта и развитието“ (ПСР) и опозиционният кандидат Екрем Имамоглу от Републиканската народна партия.
Очаква се милиони жители на града и едноименната провинция да упражнят правото си на глас, за да изберат кмета, който ще управлява през следващите пет години. На 31 март избирателната активност беше 83,88%, с шест процента по-ниска спрямо предишните местни избори на 30 март 2014 г.
В Истанбул Имамоглу получи 48,8% от гласовете, докато Йълдъръм събра 48,55%, според официални данни от Висшия избирателен съвет (ВИС) на страната.
Партията на президента Реджеп Таийп Ердоган спечели 24 общини в провинцията, а РНП -14.
Резултатите през март бяха отменени, след като ПСР и нейният коалиционен партньор, Партията на националистическото действие се обърнаха към ВИС, позовавайки се на нередности и противоречия, което доведе до анулиране на победата на Имамоглу.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 23.06.2019. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: